Europese telecomproviders werken aan eigen slimme assistent: Djingo

Djingo

Het wordt druk op de markt voor spraakassistenten. De Europese telecomproviders Orange en Deutsche Telekom werken ook aan hun eigen slimme assistent. Het kunstmatige intelligentie-systeem krijgt de naam Djingo en werkt zowel tekst- als spraakgestuurd. Mensen kunnen er dus mee chatten en er tegen praten.

Met Djingo gaan de twee telecomproviders de concurrentie aan met het scala aan andere slimme spraakassistenten dat op de markt te vinden is. In het Westen gaat het met name om Alexa (Amazon), Google Assistent (Google), Cortana (Microsoft), Siri (Apple) en Bixby (Samsung). Hoewel de assistenten onderling nog verschillen van kwaliteit, lijken alle grote bedrijven momenteel flink in te zetten op de technologie.

Djingo wordt actief als iemand de woorden ‘Ok Djingo’ uitspreekt. Dit is vergelijkbaar met de commando’s die nodig zijn om concurrerende assistenten te activeren. De slimme assistent van Orange en Deutsche Telekom zal werken met meerdere apparaten en diensten van Orange. De assistent komt niet alleen naar de smartphone, maar ook naar een speaker en een afstandsbediening waar een microfoon in zit.

De slimme assistent komt naar verwachting in 2018 beschikbaar voor klanten van de twee providers. Orange is niet actief op de Nederlandse markt, maar wel in België. Deutsche Telekom is als het moederbedrijf van T-Mobile Nederland actief in ons land.