De TellSpec scanner analyseert binnen enkele seconden alle voedingsstoffen in je eten

Als je allergisch bent en daardoor verschillende dingen niet kunt eten, heb je altijd een probleem. Zitten hier wel of geen gluten in? Zijn er noten verwerkt in dit product? Labels op verpakkingen zijn niet altijd even duidelijk en als je een lekker uit eten wilt, wordt het helemaal lastig om in de gaten te houden wat er in een maaltijd verwerkt zit. Om snel erachter te kunnen komen wat er allemaal in het eten zit, heeft TellSpec een voedselscanner ontwikkeld.

De scanner werkt heel gemakkelijk. Je richt het op het eten en na een paar seconden krijg je in een app op je smartphone precies te zien welke vetten, enzymen en andere voedingsstoffen in een bepaald product zitten. Erg handig als je bijvoorbeeld een glutenallergie hebt!

TellSpec 1

De TellSpec werkt als volgt. De scanner verstuurd een lasersignaal. De laser wordt teruggekaatst naar de scanner. Omdat ieder molecuul (of iedere voedingsstof) een andere vorm heeft, wordt de laser teruggekaatst op verschillende golflengtes. Deze golflengtes worden opgevangen door de scanner, die de gegevens naar de servers van TellSpec stuurt. Deze servers analyseren de gegevens en sturen deze terug naar de app op je smartphone.

Dit klikt allemaal erg interessant. De vraag is alleen of het echt werkt. Hoewel de scantechnologie functioneel is, is het het team nog niet gelukt om de scanner om te bouwen naar een kleiner formaat. Momenteel zijn de scanners te groot om vast te houden. Ook is een nadeel dat om de gegevens te kunnen ontvangen op je smartphone, er een constante dataverbinding nodig is. Even iets scannen op vakantie in Frankrijk kan dan een dure grap worden.

De scanner is momenteel te vinden op Indiegogo. Hun doelstelling hebben ze met nog ruim een maand te gaan al behaald. Met deze fondsen wil het team achter TellSpec de scanner verkleinen, de servers verbeteren en prototypes ontwikkelen. Voor $200 heb je scanner in huis, die naar verwachting in december 2014 geleverd kan worden.

TellSpec4