Minister Kamp wil dat Tesla zijn nieuwe fabriek in Nederland bouwt

Minister Kamp van Economische Zaken ziet graag dat Tesla zijn nieuwe fabriek voor elektrische auto’s en batterijen in Nederland bouwt. Dit schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Het zou de tweede fabriek van Tesla in Nederland zijn, want er zit er al een in Tilburg. Dat is echter enkel een plek waar de auto’s worden afgebouwd, terwijl het nu gaat om een giga factory waar complete auto’s worden gefabriceerd.

Tesla zoekt op dit moment naar een geschikte locatie voor een grote fabriek van elektrische auto’s en accu’s in Europa. Hierbij zou ook een locatie in Zuidoost-Nederland naar boven zijn gekomen. Een fabriek als deze zou veel werkgelegenheid opleveren, maar Kamp kan niet inschatten hoeveel banen er precies bij zouden kunnen komen. Een fabriek als deze kan “een waardevolle bijdrage leveren aan de verdere uitbouw van de Nederlandse positie op het gebied van elektrisch vervoer en de versterking van onze duurzame maakindustrie”.

Overigens maakt Kamp duidelijk dat hoewel het kabinet zich in zal spannen om de fabriek van Tesla naar Nederland te halen, de keuze uiteindelijk bij de autofabrikant zelf ligt. Of we dus een tweede fabriek in ons land gaan zien, is nog even afwachten. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zouden ook interesse hebben en gezien de industriële historie zou Duitsland ook een logische keuze zijn voor Tesla.