Het geheim van Hollywood: The Blackbird kan veranderen in werkelijk iedere auto

De hele reeks aan Marvel-films had nooit gemaakt kunnen worden zonder motion capture-technologie. Dat is de technologie waarbij een mens in zo’n pak met allemaal sensoren of reflectoren bewegingen uitvoeren, zodat de persoon in kwestie achteraf kan worden vervangen door werkelijk elk wezen dat je je kunt bedenken. Maar een dergelijke technologie wordt niet alleen toegepast voor mensen, ook voor auto’s!

The Mill, een bedrijf dat gespecialiseerd is in special effects en animaties, heeft een speciale auto gemaakt die digitaal kan worden omgetoverd in werkelijk elke auto die je je maar kan bedenken. The Blackbird heet het ding. Hij ziet eruit als een buggy met grote wielen en een Google Streetview-camera op het dak. Top Gear ging langs in Hollywood en sprak met Alistair Thompson, de maker van het ding.

“Het gebeurt heel vaak dat filmmakers niet de auto kunnen krijgen die ze nodig hebben”, legt Thompson uit. “Stel je voor dat je een klassieker nodig hebt die heel zeldzaam is. Of een sportauto die heel duur is. Dan kan de Blackbird die auto zijn.” Daarnaast gebruiken niet alleen filmstudio’s het ding, maar kan het ook een hulpmiddel zijn voor autofabrikanten die een nieuw model willen ontwerpen.

Aanpasbaar

Natuurlijk kun je een auto helemaal digitaal animeren, maar dan krijg je nooit zo’n verbluffend resultaat als met The Blackbird, zegt de maker. “Het fantastische aan de Blackbird is dat het een auto is. Hij wordt bestuurd door een echte chauffeur en hij interacteert met het wegoppervlak zoals een echte auto doet.”

Daarbij kan hij fysiek helemaal worden aangepast aan het type auto dat uiteindelijk op beeld moet verschijnen. De lengte en breedte van het karretje kunnen worden veranderd, maar ook de wielophanging en demping. En de (elektrische) motor kan helemaal worden geprogrammeerd. “We kunnen hem vertellen wat voor acceleratiecurve of versnelling hij moet nabootsen. We krijgen ook alle data terug van de auto, zodat we precies weten wat hij heeft gedaan.”

Om te zorgen dat in het uiteindelijk digitale productieproces alles klopt, inclusief schaduwen en de weerspiegelen van de auto in ruiten, legt The Blackbird zijn omgeving vast. Er zitten 360-gradencamera’s en een lasersysteem, dat ook wordt gebruikt voor zelfrijdende auto’s, op het dak. Zo wordt de wereld om de auto heen zeer gedetailleerd opgeslagen.

Prijzen

In Hollywood is het werk van The Mill niet onopgemerkt gebleven. Een paar weken geleden kreeg The Blackbird de Judges Award for Creativity and Innovation van Hollywood Professional Association. Eerder won de toverauto al de Gold Innovation Lion van de Cannes Lions Awards.

The Mill - The Blackbird

The Mill - The Blackbird

The Mill - The Blackbird

The Mill - The Blackbird