The Internet Archive op zoek naar crowdfunding om 4 Petabyte aan data opslag te kunnen kopen

Niet veel mensen zijn op de hoogte van het bestaan van een internet archief, maar het bestaat wel degelijk. De bekendste tool van The Internet Archive is de zogenaamde WayBack Machine, waarmee je een website uit het verleden kunt opzoeken. Typ de URL van een site in, en er wordt een gecachte versie uit 1996 of later opgehaald. Leuk, als je het oude Google of Apple.com nog eens terug wil kijken, of je eigen homepage van vroeger.

Maar al die data opslag kost geld, bakken vol met geld. Op dit moment heeft the Internet Archive behoefte aan 4 petabytes aan opslag om de komende jaren nog meer geschiedenis te kunnen backuppen. Daarom is de site een crowdfundingactie gestart, waarmee het geld voor die opslagruimte bij elkaar moet worden gebracht voor het einde van het jaar. Met nog 2 weken te gaan, is helaas slechts 25% van dat doel bereikt.

Op dit moment bevat het internet archief al ruim 10 petabytes aan materiaal, per maand komt daar ca. 190 terabyte bij. De site gaat er vanuit dat ze met 4 petabytes weer twee jaar vooruit kunnen, de kosten daarvoor zijn 150,000 dollar. Bijdragen aan het behoud van onze internetgeschiedenis? Dat kan hier.