The Mandalorian: Dit zijn alle easter eggs uit Chapter 16 ‘The Rescue’

Wat. Een. Einde! Het tweede seizoen van  The Mandalorian, kwam deze week tot een spetterende conclusie die geen enkele Star Wars-liefhebben onberoerd kan hebben gelaten. Van space-western naar full-on Star Wars saga in 42 minuten. En daarna nog een keer kijken om het allemaal nog eens goed te absorberen!

Het was na Chapter 15 al wel duidelijk dat deze week alles in het teken zou staan van een confrontatie tussen Din Djarin en Moff Gideon. Maar dat de reddingsactie van Grogu zich zou ontvouwen zoals hij deed, hadden we op basis van alle easter eggs dit jaar misschien wel mogen hopen, maar toch zeker niet verwacht.

In dit artikel zetten we de verschillende easter eggs en connecties met het bredere Star Wars universum op een rijtje. Hebben we iets gemist? Laat het ons weten via Twitter. Let op: hierna volgen spoilers van The Mandalorian Chapter 16: The Rescue.

Lambda takeover

We duiken gelijk de actie in, bij de start van Chapter 16. Mando, Cara Dune, Fennec en Boba Fett enteren een Keizerlijk schip om te zorgen dat ze stiekem vijandelijk gebied binnen kunnen sluipen. Dat schip is geen onbekend voertuig voor fans, maar een Imperial Lambda. Dit driehoekige ruimtevoertuig werd in Return of The Jedi gebruikt door Han Solo om Endor te infiltreren.

Death Star discussie

Het is een kroegdiscussie, Star Wars-style: aan het eind van A New Hope worden Chewbacca, Han en Luke onthaald als helden op een groots feest na het vernietigen van de Death Star. Vanuit het goed-vs-kwaad standpunt is er wellicht genoeg te vieren met de dood van vele leiders, maar er zijn genoeg fans die zich afvragen of de dood van arbeiders en/of slaven en andere bewoners van het enorme ruimtestation wel iets is om te vieren.

Laat het maar aan de schrijvers van The Mandalorian over om zo’n online discussie onderdeel te maken van het bredere Star Wars-universum. Wanneer Din Djarin en zijn crew de Lamba enteren, gaat een van de piloten de discussie aan met Cara Dune. Het is niet de eerste keer dat de schrijvers van de serie laten zien oog te hebben voor de discussies en input van fans.

Slave I geluidseffecten

In een aflevering die qua soundtrack al top notch was (daarover later meer), viel er nog een geluidseffect op: die van de blasters van Boba’s schip Slave I. Het opvallende ruimteschip van de premiejager kreeg in Attack of the Clones een geheel eigen geluid tussen alle andere blasters. In Chapter 16 horen we haast hetzelfde geluid wanneer Boba zijn wapens inzet.

Bo-Katan’s schip

Op zoek naar versterking gaan Mando en Boba Fett op zoek naar Bo-Katan Kryze. Ze passeren daarbij een groot ruimteschip, dat verdacht veel weg heeft van Bo-Katan’s Gauntlet. Dit Mandaloriaanse schip zagen we voor het eerst in de animatieserie The Clone Wars en lijkt nu dus zijn opwachting te maken in The Mandalorian.

Bacta-tank

De eerste kennismaking tussen Boba Fett en Koska Reeves verloopt alles behalve soepeltjes, zullen we maar zeggen. In een felle discussie stelt Reeves dat Fett op zijn woorden moet letten of dat hij anders “de volgende keer door het raam van een bacta-tank zal moeten praten”. Dit medische wondermiddel zien we voor het eerste in The Empire Strikes Back, maar wordt in het hele Star Wars-universum ingezet om de zwaargewonden te helpen bij het snel genezen.

Dark Troopers

Het was niet onze eerste kennismaking met de Dark Troopers van Moff Gideon, maar wel de meest uitgebreide. En met de meeste uitleg. Want al vrij snel werd duidelijk dat we hier te maken hadden met een vergevorderd model, in tegenstelling tot de Dark Troopers die we zagen in de Star Wars: Dark Forces game. Zo waren die Dark Troopers nog een mix van kloon en hardware, Moff Gideon heeft intussen ‘het organische component’ volledig verwijderd.

TIE fighters lancering

Ook TIE fighters zagen we dit seizoen al veelvuldig. Toch verdienen ze een vernoeming in de lijst voor deze week, voornamelijk omdat er bijzonder tof in beeld wordt gebracht hoe de TIE fighters vanaf een schip worden gelanceerd.

RA-7 droid

Een sluipende Din Djarin moet tijdens zijn zoektocht naar de cel van Baby Yoda regelmatig even wegduiken. Een van de passanten die hij tegenkomt is een zilveren RA-7 droid. De RA-7 is een protocol droid, een robot geprogrammeerd om hun eigenaar te helpen. De meest bekende protocol droid uit het Star Wars-universum is natuurlijk de gouden C-3PO, al zou je de RA-7 misschien ook al eens gespot hebben in A New Hope.

Moff doet een Vadertje

Al het hele seizoen worden er kleine verbandjes gelegd tussen Moff Gideon en Darth Vader. In de laatste aflevering van het seizoen is dat niet anders, al is het dit keer niet zozeer visueel dan wel in zijn tekst. Wanneer Din Djarin de cel van Grogu eindelijk binnenkomt, wordt hij begroet door Moff Gideon.

Die laatste kan het niet laten even uitgebreid uit te leggen dat zijn slinkse plannen al geslaagd zijn en dat het Keizerrijk nu kan beginnen met het “herstellen van de orde in het heelal”. Het is een bijna letterlijke verwijzing naar Darth Vader’s speech aan het eind van The Empire Strikes Back, waarin hij aan Luke voorstelt samen”het destructieve conflict te beëindigen en orde te herstellen in het heelal”.

Darksaber uitgelegd

Na zijn debuut in de laatste aflevering van het eerste seizoen speelt de Darksaber ook aan het eind van seizoen 2 een belangrijke rol. In Chapter 16 krijgen we iets meer uitleg over dit mythische wapen en de rol die het speelt in het leiderschap van de Mandalorianen. Zo moet de lightsaber gewonnen worden via een gevecht om als leider van de Mandalorianen te worden erkend.

Dat zorgt voor twee interessante open eindjes voor seizoen 2: Is Din Djarin nu de leider van Mandalorianen en zal Bo-Katan Kryze zich nu opwerpen als zijn vijand, terwijl ze eerder in de aflevering nog afgesproken hebben om samen te strijden om Mandalore terug te winnen?

Luke’s legacy

De entree van Luke Skywalker gaf een heleboel redenen om als Star Wars-fan uit je stoel (en vel?) te springen. Maar oplettende kijkers zagen misschien wel direct de verwijzingen naar zijn afkomst.  Want de manier waarop hij zich door een schip knokt is indrukwekkend, maar doet vooral ook terugdenken aan een andere scene waarin de kracht van de Force (no pun intended) duidelijk wordt gemaakt.

Zeker wanneer we Luke uit de lift zien stappen en een gang vol Dark Troopers zien vernietigen (ik kan geen beter woord vinden), moesten veel fans terugdenken aan de scene uit Rogue One waarin Darth Vader een gang vol rebellen doodt. In Rogue One werd er voor het eerst duidelijk gemaakt hoe krachtig Darth Vader was op dat moment, in Chapter 16 zien we hoe ontzettend sterk een prime Luke Skywalker is. Zo vader, zo zoon.

Soundtrack on point

Zoals wel vaker dit seizoen was de soundtrack van Chapter 16 ontzettend sterk… en slim. Eerder dit seizoen hoorde we tijdens de scenes rond Grogu al een mix van Yoda’s Theme, terwijl we in het geheime lab van Gideon op de achtergrond Snoke’s muziek terughoorde. In de climax van deze week horen we in de muziek van Ludwig Göransson duidelijk het klassieke Luke Skywalker theme terug.

Het zou te kort door de bocht zijn om de soundtrack als een knipoog naar John Williams af te doen, omdat het veel belangrijker is dan dat. De slimme composities versterken de link tussen personages in het Star Wars-universum. Maar het complete sound design van The Mandalorian zorgt ervoor dat de serie ook kan wisselen van sfeer. Het juiste geluid bij de juiste lightsaber, de andere klanken van Fett’s blasters en de wisseling in de muziek gaf de ‘space western/actieserie met een eigen twist’ ineens het gevoel van een nieuw hoofdstuk in de Star Wars-saga.

R2-D2

De introductie van Luke in The Mandalorian was op zichzelf al een evenement. Maar waar de Jedi gaat, gaat zijn trouwe robot R2-D2. En dus zien we ook de vrolijk bliepende-piepende R2 nog de brug van het schip op rollen. Tijdens die scene hebben R2 en Baby Yoda ook nog een kort momentje, wat toch voor vraagtekens zorgt. Moet de kleine groene vriend gewoon lachen om de robot of kennen ze elkaar nog van de tijd rond The Clone Wars?

Na enige aarzeling besluit Grogu om zich aan te sluiten bij Luke en R2-D2. Op naar de nieuwe Jedi-trainingsschool van Luke. Als ‘ie nou maar niet bij Ben Solo in de klas terecht komt…

Alle afbeeldingen & concept art via Disney+ | © Disney+ / Star Wars