Onderzoek: Vogelspotten geeft je mentale gezondheid een boost

Nu Nederland écht in lockdown zit, alle niet-essentiële winkels, sportscholen, musea en bioscopen zijn (weer) gesloten, kunnen we ook wel wat goed nieuws gebruiken. Want met het beperkte aantal bezoek dat je de komende tijd – én tijdens kerst – mag ontvangen, zullen de feestdagen er iets minder feestelijk uitzien dan we gewend zijn. Om je mentale gezondheid in deze donkere tijd toch nog een boost te geven, kun je gaan vogelspotten.

Het spotten van vogels kan je namelijk net zo’n opkikker geven als het krijgen van een loonsverhoging. En we weten allemaal hoe goed dat voelt.

Vogelspotten

Het is natuurlijk de bedoeling om tijdens deze lockdown zoveel mogelijk thuis te blijven. Maar een rondje wandelen door het park of bos waar 1,5 meter afstand gehouden kan worden, is zeker aan te raden. Het is voor je mentale gezondheid zelfs belangrijk om zo nu en dan een frisse neus te halen. Geen zin om doelloos een rondje te wandelen buiten? Ga dan op zoek naar vogels tijdens deze wandeling. Want het spotten van vogels geeft je een instant geluksgevoel, blijkt uit nieuw onderzoek van de Senckenberg Gesellschaft für Naturforschung, de iDiv, en de University of Kiel. Het is dan ook helemaal geen gek idee om nog snel een verrekijker aan je verlanglijstje toe te voegen.

Volgens de hoofdauteur van het onderzoek, Joel Methorst, zijn Europeanen vooral tevreden wanneer ze genoeg biodiversiteit om zich heen hebben. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat de gelukkigste Europeanen mensen zijn die verschillende soorten vogels kunnen spotten. Of de mensen die in de buurt wonen van natuur, waar verschillende vogels te zien zijn.

Mentale gezondheid

Veel voorgaande onderzoeken hebben de link al gelegd tussen mentale gezondheid en het omgeven zijn van natuur. Dat is dan ook de reden dat het hebben van planten in je huis je gelukkiger maakt. Maar nu blijkt dus ook dat vogels hier invloed op hebben. Verder in het onderzoek blijkt dat het spotten van zo’n 14 verschillende vogelsoorten, hetzelfde effect op je mentale gezondheid heeft als het krijgen van loonsverhoging. “Het is bijzonder om te zien dat het spotten van vogels net zoveel tevredenheid in het leven van mensen brengt, als hun inkomen”, aldus Joel. Jij weet nu in ieder geval wat je te doen staan wanneer je je niet helemaal top voelt tijdens deze lockdown.

Afbeelding: Unsplash