Het is een bijzonder verhaal: Boyan Slat bedacht als middelbare scholier een manier om plastic uit de oceaan te halen. Hij kreeg ongelofelijk veel (internationale) aandacht voor zijn idee en ging er uiteindelijk ook echt mee aan de slag tijdens zijn studie in de TU Delft. Uiteindelijk werd The Ocean Cleanup een bedrijf dat zijn eerste prototype deze week onthulde. Gisteren werd het in zee geplaatst, 23 kilometer uit de kust bij Scheveningen.
De proef is nog niet bedoeld om daadwerkelijk plastic uit zee te halen. Er wordt nu een jaar lang getest of de drijvende barrière die het afval moet gaat tegenhouden het houdt in zee. Slat denkt dat de kans dat dat niet zo is, zo’n 30 procent is. In dat geval moeten er aanpassingen worden gedaan en volgen nieuwe tests.
Vervolg
De barrière die in een v-vorm ligt, bestaat uit opblaasbare delen met daaronder een soort scherm. Zeestromen moet het plastic uiteindelijk in de val laten lopen. Als alles goed gaat dan volgt er volgend jaar een volgende test van The Ocean Cleanup in Japan, waarbij ook daadwerkelijk plastic uit zee moet worden gevist.
Het model waar nu meer wordt getest is slechts 100 meter lang. Het uiteindelijk systeem moet meer dan 100 kilometer lang worden. Het zou volgens berekeningen in tien jaar tijd de helft van al het plastic uit zee moeten kunnen vissen.