Amerikanen mogen nu thuis hun DNA testen om te ontdekken of ze kans hebben op alzheimer

Stel je voor: je kunt thuis snel controleren of je een kans hebt om later alzheimer te krijgen of niet. Voor sommige mensen zou dat een uitkomst zijn. En 23andMe mag volgens The New York Times van toezichthouder FDA  genetische testen gaan verkopen die exact dat doen. Daardoor kun je thuis DNA testen om te zien hoe groot de kans is dat je bijvoorbeeld parkinson of alzheimer krijgt.

23andMe mocht zich eerder niet neerzetten als een test voor dit soort ziekten. Maar dat hield het bedrijf niet tegen om testen die inzicht geven in allerlei onderdelenvan je DNA te verkopen. Nu houdt de FDA ze dus niet langer tegen om ook daadwerkelijk aan te geven of je een verhoogde kans hebt op bepaalde ziektes.

“Het verschil tussen toen en nu is dat we je nu mogen vertellen hoe groot jouw persoonlijke risico is”, vertelt Anne Wojcicki, CEO van 23andMe. Met de test kun je controleren hoeveel kans je hebt op tien verschillenden ziekten, waaronder bloedstolling, de ziekte van Gaucher (een orgaan- en weefselaandoening) en coeliakie.

De test is overigens niet goedkoop. Je betaalt 199 dollar om te ontdekken hoe groot de kans is op deze ziektes. Wil je informatie krijgen over alzheimer of parkinson, dan moet je extra toestemming geven. Ook kun je contactinformatie krijgen voor lokale artsen die je kunnen helpen als je vragen hebt over de resultaten.

Kritiek

Er is vanuit de medische wereld overigens de nodige kritiek op de testen. Volgens hen kan het voor sommigen gevaarlijk zijn.

“Als je de resultaten krijgt, kun je niet meer terug”, stelt dokter James Beck, chief scientific officer van de Parkinson’s Foundation. Hij vindt dat ook dat je eerst meer moet weten over je eigen genen voor je een test laat doen.