Tiener maakt 3D-geprinte lens en app om oogziektes te ontdekken

De zestienjarige Kavya Kopparapu heeft Eyeagnosis gemaakt: een 3D-geprinte lens die samen met een smartphone en een app een eerste diagnose kan stellen voor de oogziekte diabetische retinopathie. Dat meldt IEEE Spectrum. De ziekte is de meest voorkomende oorzaak van blindheid of slechtziendheid bij mensen met diabetes.

Normaal gesproken wordt de diagnose gesteld tijdens een onderzoek van twee uur, waar ook een speciale camera voor nodig is om een foto te maken van het netvlies. Maar Kopparapu maakte met haar team – lees: haar broer en een klasgenoot – dus een heel ander systeem. Zij ontwikkelde een kunstmatige intelligentie op de ziekte te herkennen op foto’s.

Werking

Om de app en de lens te ontwikkelen, sprak het meisje met mensen als neurowetenschappers, experts in machine learning en oogartsen. Vervolgens besloot ze om een neuraal netwerk te gebruiken wat al eerder gebruikt werd om beelden te analyseren. Het systeem dat gebruikt werd, werd in eerste instantie ontwikkeld door Microsoft. Kopparapu gebruikte 34.000 scans van netvliezen uit de database van de National Institutes of Health om de oogziekte te identificeren.

De lens maakt gebruik van de flitser op je telefoon om het netvlies op te laten liggen. Vervolgens wordt er een foto gemaakt en dan pas gaat de kunstmatige intelligentie op zoek naar onregelmatigheden.Het eerste prototype van de lens die op de smartphone geplaatst wordt is inmiddels naar een ziekenhuis in India gestuurd. Het systeem is al op vijf patiënten gebruikt en de diagnose klopte steeds. Het systeem kan de ziekte dan ook met dezelfde accuraatheid herkennen als een menselijke arts.