‘Tieners lijden aan slaaptekort door smartphonegebruik’

Tieners die veel gebruik maken van laptops, smartphones en tablets slapen minder dan gemiddeld, dat wijst nieuw onderzoek uit. Daarnaast zorgt het vele schermgebruik er ook voor dat deze tieners moeilijk in slaap komen.

Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in het tijdschrift BMJ Open, laat zien dat er een duidelijk verband is tussen het gebruik van elektronische apparatuur en slaapgewoonten.

We kunnen gerust stellen dat de uitkomsten schokkend zijn. Gemiddeld genomen hebben tieners acht of negen uur slaap nodig om optimaal te kunnen functioneren. Het merendeel van de tieners slaapt door het schermgebruik minimaal 4 uur te weinig.

Slaaptekort

Meer dan 10.000 tieners tussen de 16 en 19 jaar zijn ondervraagt naar hun slaapgewoonten en het gebruik van elektronische apparatuur als smartphones. Een van de onderzoekers zegt het volgende:

We zagen dat steeds meer tieners lijden aan slaapgebrek. Hoe meer tijd je besteedt aan het kijken naar een scherm, hoe minder je slaapt en hoe langer het duurt om in slaap te vallen.

De tieners die meer dan vijf uur per dag gebruik maken van MP3 spelers, spelcomputers, laptops, tablets en smartphones zijn 3,5 keer meer geneigd om minder dan vijf uur per nacht te slapen. Sterker nog, 49% van hen geeft aan langer dan een uur wakker te liggen voordat ze in slaap vallen. Eerdere aannames over het verband tussen deze twee zaken worden hiermee bevestigd.

Screen_Shot_2015-02-02_at_9.31.14_PM.0

Daarnaast is er een verband ontdekt tussen het gebruik van schermen overdag en de laatste uren voordat je gaat slapen. Tieners die in het laatste uur voordat ze gaan slapen nog gebruik maken van hun laptop of smartphone missen hierdoor vaak nog eens één of twee uur nachtrust extra. Het gebruik van spelcomputers, tablets en televisies in het laatste uur voor het slapen gaan lijkt geen effect te hebben op de nachtrust.

Om de resultaten nog schokkender te maken hebben onderzoekers eerder een verband ontdekt tussen vermoeidheid en obesitas. Vermoeide personen hebben een grotere kans om obesitas te krijgen of verslaafd te raken aan drugs.

Exacte reden niet bekend

Wat de exacte reden is dat veelgebruikers slecht en kort slapen is niet bekend. Vermoedelijk spelen meerdere oorzaken mee, zoals het effect van ‘kunstmatig licht’ op de biologische klok van de tieners en de emotionele stimulans van het chatten met vrienden.

Uit eerder onderzoek blijkt dat kunstmatige verlichting een negatieve invloed heeft op ons biologische ritme. Onze hormonen raken in de war omdat wij kunstmatig de overgang tussen licht en donker regelen. Het effect hiervan is dat wij te laat melatonine aanmaken waardoor we ook pas later slaap krijgen.

Daarnaast zou ook het chatten met vrienden verband houden met slaapgebrek. Zo zouden zenuwen voor een tentamen laat op de avond worden aangewakkerd door het gebruik van social media. Ook de mogelijkheid om ’s nachts te communiceren zou ervoor zorgen dat wij het besef tussen dag en nacht kwijtraken.

Eerder vandaag werd al bekend dat tieners steeds vaker gebruik maken van hun smartphone tijdens colleges. Hierdoor stijgt het schermgebruik nog verder. Om dit tegen te gaan is er een nieuwe oplossing bedacht.