Tilly (10) draagt een 3D-geprinte robotarm uit de game Deus Ex

“Ik ben er echt heel erg blij mee. Met deze arm ben ik een superheld.” Met gevatte spitsheid reageert de Tilly Lockey op de vragen van gespreksleider Maarten den Braber, één van de mede-oprichters van Singularity University The Netherlands. Lockey was deze week een van de gasten op het podium van de SingularityU Summit, een conferentie over de toekomst van technologie in onder meer zorg, vervoer en mobiliteit.

De kerngedachte: technologie kan ons leven mooier en beter maken en daarmee een enorme impact hebben op de maatschappij. Maar de 10-jarige Lockey laat zien dat impact ook het individu kan raken. Ze liep al op zeer jonge leeftijd een infectie op en moest allebei haar handen laten amputeren.

De prothese die ze nu draagt is een prototype waarmee ze verschillende bewegingen kan maken. Maar net zo belangrijk als functionaliteit van de prothese, is het ontwerp. Dat zorgt volgens Lockey voor menig jaloerse reacties. “Mensen zeggen vaak dat ze ook zo’n arm willen”, zegt ze. “Nee, zeg ik dan, jij hebt al een arm. Deze is van mij.”

Open Bionics

Naast het 10-jarige meisje zit Samantha Payne van het Britse bedrijf Open Bionics, dat de arm heeft ontwikkeld. Dankzij 3D-printing kon de arm een stuk goedkoper gemaakt worden dan bij traditionele prothesen. Maar ook het ontwerp speelt een erg belangrijke rol: de prothese van Lockey is ontwikkeld in samenwerking met game-ontwikkelaar Eidos Montreal.

“We willen bewust geen prothese maken die erg menselijk lijkt”, zegt Sam Payne van Open Bionics. “Dan lijkt het alsof je het gebrek van iemand die een ledemaat mist wilt verbloemen.” In plaats daarvan kijkt het bedrijf naar de mogelijkheden die een prothese biedt. “Met deze armen kunnen we veel meer. We kunnen bijvoorbeeld lampjes toevoegen of een opbergruimte maken voor je sleutels.”

Deus Ex

Samen met gameontwikkelaar Eidos Montreal keek Open Bionics vooral naar de vorm. De game-ontwikkelaar is onder meer de verantwoordelijk voor spellenreeks Deus Ex. De arm van Lockey is geïnspireerd op die van Adam Jensen, de hoofdpersoon uit de spellen. Lockey: “Normaal zouden mensen het zielig vinden dat ik geen handen heb. Nu vinden mensen het juist heel cool.”