Tim Berners-Lee roept dertig jaar na creatie internet op om samen tegen desinformatie te vechten

Tim Berners-Lee

Tim Berners-Lee diende op 12 maart 1989 het originele voorstel in voor een informatie management-systeem, dat uiteindelijk de start bleek van het wereldwijde web. Gisteren – dertig jaar na die dag – schreef hij een open brief om dat te vieren. In die brief roept hij op om samen tegen nepnieuws te vechten.

Het voorstel werd dertig jaar geleden “vaag, maar spannend” genoemd door de baas van Berners-Lee. Berners-Lee ontwierp en bouwde ook een internetbrowser en maakte de eerste webserver. De eerste website verscheen een paar jaar later.

Het internet is echter niet alleen maar goed, ziet ook Berners-Lee. “Hoewel het internet kansen heeft gecreëerd, gemarginaliseerde groepen een stem heeft gegeven en onze dagelijkse levens eenvoudiger heeft gemaakt, heeft het ook kansen gecreëerd voor scammers, een stem gegeven aan mensen die haat zaaien en allerlei vormen van criminaliteit eenvoudiger gemaakt.”

Toch geeft de man achter het wereldwijde web niet op. “Als we nu opgeven om een beter internet te bouwen, dan heeft het internet ons niet gefaald”, schrijft hij. “Dan hebben wij het internet gefaald.”

Problemen

Berners-Lee weet de problemen terug te brengen naar drie bronnen. Allereerst zijn er “opzettelijke en kwaadwillende bedoelingen, zoals door de staat gesteunde hacks een aanvallen, crimineel gedrag en online intimidatie”.

Ook is er een “systeemontwerp dat perverse prikkels creëert”. Daarbij wordt de waarde van de gebruiker opgegeven, bijvoorbeeld voor “op advertenties gebaseerde modellen die commerciële clickbait en de verspreiding van misinformatie belonen”. Tot slot zijn er de “onbedoelde negatieve gevolgen”, bijvoorbeeld “de gepolariseerde en boze toon en kwaliteit van discussies.

Die eerste categorie is volgens Berners-Lee moeilijk te stoppen, maar er zijn wel wetten en regels op te zetten om het gedrag te minimaliseren. “De tweede categorie eist van ons om systemen opnieuw te ontwerpen, om prikkels te veranderen. De laatste categorie vraagt om onderzoek naar bestaande systemen en mogelijk nieuwe op te zetten of degene die we al hebben te veranderen.”

“Het internet is voor iedereen en samen hebben we de macht om het te veranderen. Het is niet eenvoudig. Maar als we een beetje dromen en hard werken, kunnen we het internet krijgen dat we willen”, sluit Berners-Lee de brief af.

Foto: Shutterstock.com