Tim Cook: ‘Health is belangrijkste toepassing Apple Watch’

“De heilige graal van de Apple Watch is dat het steeds meer kan meten over wat er in je lichaam gebeurt. Nu kan dat technisch nog niet allemaal, maar we komen steeds verder.” Dat zei Apple-CEO Tim Cook bij de aanvang van Startup Fest Europe, vandaag in Amsterdam.

Hij werd op het podium geïnterviewd door Neelie Kroes, ambassadeur van Startup Delta. Hij ging daarbij onder meer in op onderwerpen als onderwijs, privacy en dus gezondheid. “Het zorgsysteem kan veel simpeler worden gemaakt. Met behulp van technologie kan het beste uit artsen worden gehaald”, zei Cook.

En toen hem later werd gevraagd naar waar Apple over tien jaar staat, benadrukte hij nogmaals wat het bedrijf doet op het gebied van gezondheid. “Dat is een vraag die ik liever niet beantwoord. Maar wat ik er over wil zeggen: wij willen dingen doen waarbij we hardware, software en diensten integreren. Sommige dingen die we doen, leveren geen omzet op, maar hebben wel onze interesse. Een voorbeeld daarvan is ResearchKit, waarbij medisch onderzoek kan worden gedaan met behulp van de iPhone. Van daaruit is CareKit ontstaan, om patiënten te helpen. Gezondheidszorg is klaar voor versimpeling en een nieuwe blik. Daar willen we aan bijdragen.”

Vervolgens ging hij in op het belang van de Apple Watch daarbij. “In een auto weten we precies wat er binnen gebeurt doordat allerlei sensoren dat continu monitoren. Zoiets moeten we ook hebben voor ons lichaam. Het kan ons helpen om gezonder en langer te leven. Ik weet niet of één apparaat dat gaat doen, maar de Apple Watch speelt een belangrijke rol.”

Onderwijs

Cook ging in het gesprek ook in op onderwijs. Dat is volgens hem een ontzettend belangrijke basis voor de maatschappij en economie. “Mensen zijn het belangrijkste onderdeel van een bedrijf. Het is daarom belangrijk dat de overheid zorgt dat het onderwijs van een ontzettend hoog niveau is.”

En hij heeft dan ook een duidelijk mening: “Programmeren is een taal, net als elke andere taal. Het is tegenwoordig misschien wel belangrijker dan een tweede taal voor mensen. Iedereen zou dat moeten leren op school.”

“We moeten daar in de laatste jaren van de basisschool mee beginnen en dat steeds verder uitbreiden. Hierdoor raken meer mensen geïnteresseerd in technologie en ontstaat er meer diversiteit in technologie. Uiteindelijk zorgt het ervoor dat programmeren niet iets wat sommige mensen doen, maar het iets is wat overal in terugkomt.”

Privacy

Neelie Kroes vroeg uiteraard ook naar privacy en encryptie. Hierover zei Cook: “Bedrijven moeten waarden hebben. Ze moet een ziel hebben, net als mensen. We kunnen niet aan alles in de wereld werken, maar we hebben gekozen om te focussen op het milieu, vanwege de klimaatverandering. We werken aan onderwijs, mensenrechten en diversiteit. En we geloven in privacy; dat is een fundamenteel mensenrecht.”

“We hebben in de San Bernanindo-zaak alles gegeven wat we konden geven”, vervolgt hij zijn verhaal. Een backup uit de cloud, metadata. Toen vroeg de FBI ons een een nieuwe besturingssysteem te maken, waar beveiliging in was verwijderd. We vinden dat technologie dingen kan doen, die het nooit zou moeten doen. Dit was er één van.”

“Onze klanten vertrouwen op ons om ze te beschermen. Encryptie is de beste manier om dat op dit moment te doen. We hebben nog geen betere oplossing gevonden.”

Gesloten

Cook kreeg vooral veel ruimte om te praten over de onderwerpen die hij belangrijk vindt, maar er was ook ruimte voor een enkele kritische vraag aan de Apple-baas. Kroes vroeg hem naar de kritiek die Apple vaak krijgt dat zijn systemen gesloten zijn. “Er staan meer dan 2 miljoen apps in de App Store. Dat voelt niet heel gesloten”, was Cooks antwoord.

“Er zijn dingen die wij niet willen verkopen, zoals pornografie. Ik realiseer me dat sommige mensen het daar niet mee eens zijn, maar voor ons voelt het goed. We willen bijvoorbeeld kinderen beschermen.” Hij sloot af: “Open-gesloten is een oude mythe. Er is tegenwoordig zoveel mogelijke met mobiele besturingssystemen.”

Startups

Cook werd uiteraard ook gevraagd naar startups, hij was immers te gast voor Startup Fest Europe. “Ik heb vanochtend en gisteren wat Nederlandse ontwikkelaars ontmoet en de dingen waar zij aan werken zijn geweldig.” Hij bezocht gisteren bijvoorbeeld het bedrijf AssistiveWare.

Hij roemde het Europese startup-klimaat. “In Europa voel ik een vibe die ik nergens anders voel. Een gevoel dat de toekomst mooier is dan het verleden. Sommige dingen staan ontwikkelingen hier soms nog een beetje in de weg”, zei hij verwijzend naar sommige regels in de EU. “Maar ik zie vooral heel veel mooie dingen. En Europa heeft iets wat niemand heeft: er is heel veel aandacht voor kunst. Bij Apple geloven we dat dat heel belangrijk is.”

Het belangrijkste wat Apple doet voor startups is het aanbieden van het iOS-platform en de App Store, vertelde hij. “Dankzij de App Store kan elke entrepreneur zijn apps aanbieden in honderden landen wereldwijd.”

En hij ziet op dat vlak nog heel veel kansen, vooral in het bedrijfsleven. “De revolutie op het gebied van apps is in het bedrijfsleven nog niet echt begonnen. Je ziet in bedrijven dat voor werknemers e-mailen en browsen met hun smartphone normaal is, maar er liggen nog zoveel meer kansen op het gebied van productiviteit.”

“We zijn in 2008 als je het kijkt naar het bedrijfsleven. De sky is the limit”, aldus Cook.