Tim Cook bevestigt de geruchten: Apple werkt aan betalen met vingerafdruk

Met een onverwachts direct antwoord op een vraag over mobiele betalingen lijkt Tim Cook gisterenavond te hebben toegegeven dat Apple werkt aan het betalen via een vingerafdruk. Een gerucht dat tijdens de lancering van de iPhone 5s met Touch ID veel gehoord en nimmer bevestigd werd.

Het zal je de afgelopen dagen niet ontgaan zijn dat Apple zijn jaarcijfers bekend heeft gemaakt. Zoals elk jaar volgt er kort na die bekendmaking de zogenaamde ‘earnings call’, een kort vragen gesprek waarbij men wat dieper in gaat op de feiten van het afgelopen jaar.

Op een vraag over mobiele betalingen en de visie van CEO Tim Cook daarop, kwam de topman met een uiterst opvallend antwoord: “The mobile payments area in general is one we’ve been intrigued with. It was one of the thoughts behind Touch ID […] it’s a big opportunity…

Daarmee lijken de geruchten van vorig jaar dus toch waar te zijn en reduceert de CEO van Apple de situatie niet tot ‘of Apple er mee gaat komen”, maar “wanneer Apple er mee gaat komen”.

Hoe het betalen in de praktijk moet gaan werken, is vooralsnog de vraag. Veel mobiele betalingssystemen werken nu met een NFC- of Bluetooth-koppeling, terwijl Apple in hun eigen winkels experimenteert met het kopen en betalen via je iPhone of iPad via je iTunes account. Een combinatie van deze twee (iBeacons, anyone?), aangevuld met je vingerafdruk als authenticatie, ligt het meest voor de hand vanuit een veiligheidsperspectief.

We zullen heus nog niet op korte termijn overal kunnen betalen met onze iPhone en vingerafdruk. Daarvoor is de adoptiecurve vooralsnog te steil, terwijl het betalen via je mobiel bij retailers überhaupt pas mondjesmaat afzet begint te vinden. Desalniettemin is de uitspraak van Cook meer dan opvallend en belooft 2014 een spannend jaar te worden!