Hands on met de Samsung Galaxy NotePro: Worden mega tablets de trend in 2014?

‘Een recap van de CES voor de Europese markt’, zo omschrijft Samsung zelf de doelstelling van het European Forum dat deze week plaats vond in Malaga. Voor ons een mooi moment om alle gadgets die we tijdens de CES in vogelvlucht voorbij hebben zien komen nog eens op ons gemak vast te houden en bekijken. Zo ook Samsung’s nieuwste tablet: De Galaxy NotePro.

Eerste indruk

Wat mij wederom blij verraste is de schitterende afwerking van de Note lijn: Net als de Note III hebben de nieuwe, grotere tablets van Samsung een fijne leather look achterkant in wit of in zwart. De chromen buitenring zorgt er voor dat je met dit apparaat meer dan fashionable voor de dag kunt komen, en dat is design-wise een behoorlijke stap voorwaarts als je terugdenkt aan de roze ladyphones van weleer of achteraf wel heel plastic ogende iPhone 3S.

Gebruiksvriendelijkheid

Maar meest in het oog springend is natuurlijk het formaat van de nieuwe Note: Met maar liefst 12,2 inch, is de tablet ongeveer net zo groot als een kleine laptop. Een mega tablet dus, en dat is even wennen bij het vasthouden. Maar de vraag is of het de bedoeling is om de NotePro veel op schoot te houden, of dat het apparaat op termijn traditionele laptops in zijn geheel zou kunnen gaan vervangen. We nemen de proef op de som en openen de mail client om een tekst te typen. Zonder al te veel moeite of vertraging typen we een foutloze email, het lijkt er op alsof toetsenborden in de toekomst overbodig zijn geworden.

En dat is prettig, want met de NotePro heb je in wezen nog maar een halve laptop in je tas zitten. Met een gewicht van 750 gram is de NotePro 12″ voor een tablet nog wel wat aan de zware kant. Ter vergelijking: De kleinste MacBook Air 11″ weegt 1 kilo. Voor een laptop is dat gewicht geen probleem, omdat je het device deels op je schoot zet tijdens het werken. Als je de NotePro een tijdje in je handen omhoog houdt, beginnen je armen na een tijdje wel te protesteren. Maar voor een gebruik aan je bureau, eventueel met steuntje of smartcover, is het apparaat absoluut zeer geschikt.

Schermafbeelding 2014-01-28 om 20.33.35

Specs

De Galaxy NotePro beschikt over 12,2 inch WQXGA breedbeeldscherm met een resolutie van maar liefst 2560×1600 pixels. Een enorm oppervlak, vergelijkbaar met dat van een laptop, waarop je prima teksten kunt verwerken, presentaties kunt houden of films kunt kijken. Dankzij de Quad Pro technologie kun je bovendien in meerdere schermen tegelijk werken, en daar is op dit grote display ook volop ruimte voor.

Er komen twee versies van de NotePro op de markt, een die je kunt uitrusten met een simkaart voor 3/4G bereik waar je maar bent, en een standaard WIFI variant. Het standaard interne geheugen van 32GB is eventueel uit te bereiden tot 64GB, en de tablet heeft een 8MP camera en een 2MP front cam. Net als de kleinere Note III is de NotePro uitgerust met de S Pen, waarmee je niet alleen op het display kunt tekenen, maar ook snel toepassingen kunt weergeven en beheren.

Schermafbeelding 2014-01-28 om 21.21.19

Conclusie

Al met al zijn we vooral blij verrast door de fantastische afwerking van de NotePro: Het is een schitterend apparaat om te zien, en zeker fanatieke Android gebruikers zullen blij zijn met de enorme oppervlakte die ze plotsklaps tot hun beschikking hebben. Ons lijkt de TabPro vooral ideaal voor de zakelijke markt, omdat je op het apparaat snel een presentatie kunt laten zien, een tekst of spreadsheet kunt bewerken of er een conference call mee kunt hebben.

Bijkomend voordeel voor veel professionals is ook is dat de nauwe samenwerking tussen Samsung en Google er voor zorgt dat veel van de standaard apps voor Android zoals Google Now of Google Analytics inmiddels van veel betere kwaliteit zijn dan op bijvoorbeeld Apple devices. Webpagina’s en HD video’s worden op het 12,2 inch display scherp en in zeer hoge kwaliteit weergegeven. De NotePro is dus ook een aanrader voor de filmfanaat die ’s avonds in bed nog even een filmpje wil kijken, of de mediajunk die graag nog even online het laatste nieuws wil lezen.

De Samsung NotePro is vooral een aanrader voor de tabletgebruiker die graag een wat groter scherm heeft. Dat daar een markt voor is, bewees Samsung eerder al met de introductie van ‘de phablet’. Nu is het afwachten of ze met de megatablet net zo’n schot in de roos plaatsen.

Samsung-Galaxy-TabPRO-10.1-Press-Image-001-1280x853