Tim Cook over backdoors: “Daar werken we niet aan mee”

Apple-topman Tim Cook heeft zich opnieuw fel uitgesproken tegen de wens van veiligheidsdiensten om het aftappen van smartphones eenvoudiger te maken. Cook vindt de privacy van Apple-klanten een stuk waardevoller.

Apple zet sinds de onthullingen van Edward Snowden over de werkwijze van de NSA vol in op privacy en heeft iOS de afgelopen maanden een stuk veiliger gemaakt. Zo wordt steeds meer data versleuteld, zodat alleen jij de informatie op je telefoon of tablet kunt benaderen. Dat leverde behoorlijk veel kritiek op in eigen land, maar ook daarbuiten. Veiligheidsdiensten kunnen de versleutelde informatie namelijk ook niet inzien en dat werkt kwaadwillenden in de hand, zo klinkt het regelmatig.

Cook weigert desondanks om backdoors in iOS en OS X te bouwen, zodat instanties als de FBI alsnog met je mee kunnen kijken. “We vinden de privacy van onze gebruikers enorm belangrijk. Natuurlijk geldt dat ook voor de nationale veiligheid”, vertelde hij in gesprek met NPR. “Maar stel dat we een backdoor maken voor de FBI, dan komt er altijd een moment dat ook kwaadwillenden deze backdoor vinden en misbruiken. Ik ben en blijf dan ook fel tegenstander van dergelijke toegangen.”