T-Mobile biedt klanten mogelijkheid gratis onbeperkt muziek te streamen

Klanten van T-Mobile kunnen vanaf 11 oktober onbeperkt muziek streamen zonder dat dit MB’s kost. De telecomprovider biedt de dienst, Datavrije Muziek, gratis aan aan klanten met een internetbundel van 6 GB of hoger, inclusief alle bestaande klanten die aan die voorwaarde voldoen.

Het bedrijf heeft daarvoor een platform opgericht waar aanbieders van streamingmuziek zich bij aan kunnen sluiten. Tot nu toe hebben Deezer, Nederland.FM, Hits NL, Tidal en Napster zich daarbij aangesloten. Aanbieders van muziek kunnen zich gratis bij dit platform voegen.

Het streamen van muziek wordt steeds populairder. Deze maand bleek uit cijfers van de NVPI, de belangenorganisatie van onder meer de muziekindustrie, dat de omzet vooral van digitale streams komt. Als je je als gebruiker geen zorgen hoeft te maken om het verbruik van data, maakt dat het streamen van muziek alleen maar interessanter.

Netneutraliteit

Concurrent KPN bood tot vorig jaar ook een dienst aan waarbij klanten muziek konden luisteren zonder dat dat MB’s kostte: Eindeloos Spotify. Maar door de dienst specifiek met Spotify aan te bieden, werd de telecomprovider op de vingers getikt door de Autoriteit Consument en Markt. Door verscherpte regels werd het namelijk verboden om op deze manier te discrimineren tussen verschillende streamingsdiensten.

T-Mobile omzeilt dat nu door alle streamingsdiensten uit te nodigen. Daarbij speelt mee dat T-Mobile zich nu zegt te houden aan de Europese regelgeving rond netneutraliteit, die dit voorjaar de eerdere Nederlandse regels heeft vervangen.

Een maatregel van minister Kamp moet ervoor zorgen dat deze prijsdiscriminatie, zogenaamde zero rating, in Nederland toch weer verboden wordt. De Eerste Kamer stemt morgen over een wetsvoorstel die elke vorm van prijsdiscriminatie door providers verbiedt. Als de wet wordt aangenomen, is netneutraliteit in Nederland strenger dan in andere landen van de Europese Unie.

Daarmee zoekt T-Mobile dus de grenzen van de wet op. Wat de telecomprovider vanaf morgen aanbiedt zou dus al vrij snel verboden kunnen zijn.