TomTom kondigt Runner en Multisport activity trackers aan


Het lijkt korter geleden, maar het wat toch echt tijdens de CES in 2011 dat TomTom zijn samenwerking met Nike aankondigde. Twee jaar later gaat het Nederlandse bedrijf de volgende fase in en komt het met niet één maar liefst twee eigen activity trackers: de TomTom Runner en Multisport.

Tussen al het nieuws op het gebied van nieuwe GPS navigatie systemen in de Amsterdamse Beurs van Berlage gisteren, hadden ze zomaar in het niet kunnen vallen. Maar dat deden ze niet. De Runner en Multisport horloges hebben alle reden om op te vallen.

Het is belangrijk om vooraf een verschil te maken: waar we fabrikanten als Nike, Jawbone en Fitbit hun best zien doen om modieuze “all day” activity trackers te fabriceren, zijn de nieuwe trackers van TomTom duidelijk gericht op het meten van je sportactiviteiten.

Rennen, fietsen en… zwemmen!

We zien die focus voor sport ten eerste terug in het design: een groot, hoog resolutie display met veel contrast maakt het makkelijk om direct je voortgang te monitoren. Check ook die grote knop daar recht onder: de “One Button Control” van TomTom moet er voor zorgen dat het horloge makkelijk kan bedienen terwijl je aan het sporten bent.

De horloges bieden ook drie ingebouwde trainingsmethode aan: “Race”, “Goal” en “Zone”, waarbij vooral die eerste me erg interessant lijkt. Met de “Race” optie kun je namelijk tegen jezelf racen, doordat het horloge je vorige rondje rennen, zwemmen of fietsen heeft onthouden.

Maar misschien wel de grootste winst die TomTom heeft ten opzichte van de concurrentie is dat het openlijk communiceert dat de horloges ook geschikt zijn om je zwemactiviteiten te monitoren.

De Multisport-variant (die ook los te halen is van zijn bandje om op je stuur te plaatsen) beschikt over een bewegingsensor die in staat is om je zwemmen te registeren. Dat is misschien wel de lastigste beweging om accuraat te registeren, dus hoe dat in de praktijk gaat uitpakken is nog even de vraag.

De TomTom Multisport en Runner moeten deze zomer op de markt verschijnen. Er zijn nog geen verkoopprijzen gecommuniceerd.

tomtom2