Toon en Triggi maken alle energiemeters slimmer

De uitrol van zogenaamde slimme meters is tot nu toe met de nodige scepsis ontvangen. Het ‘slimme’ van de meter beperkt zich namelijk nog tot het automatisch doorgeven van de meterstanden aan het elektriciteitsbedrijf. Voor de eindgebruiker is het apparaat in de meterkast nog niet direct een toevoeging om zijn dagelijkse leven slimmer en makkelijker te maken. De energiebedrijven bieden allemaal apps aan waarmee je, met een dag vertraging, je energieverbruik kan inzien. De makers van Triggi gaan dat vanaf vandaag veranderen. Te beginnen met de Toon thermostaat van Eneco.

Triggi is een mobiele app waarmee je je slimme apparaten in en om je huis aan elkaar kunt knopen met je eigen regels. Het dagelijkse reilen en zeilen in je huishouden wordt zo weer wat eenvoudiger. De Amsterdamse startup heeft de reeds bestaande koppeling met de Toon thermostaat van Eneco uitgebreid, waardoor het nu mogelijk is om op basis van het actuele energieverbruik van je woning geautomatiseerd regels uit te voeren.

Zo kun je bijvoorbeeld bij (te) hoog energieverbruik automatisch een apparaat uitschakelen of een lamp rood kunnen laten kleuren. Ook kun je bij het verlaten van je huis een berichtje met het actuele energieverbruik naar jezelf sturen, om te checken of je bijvoorbeeld de wasdroger vergeten bent of een ander apparaat aan hebt laten staan.

Smart Grid

Er zijn wereldwijd veel experimenten met het aansturen van apparaten in huis op basis van energieverbruik, onderdeel van het zogenaamde ‘smart grid’. Veelal is daar extra hardware voor nodig naast je thermostaat of andere apparaten die je al hebt. Met Triggi is deze extra aanschaf niet nodig.

Nog nooit eerder is deze functionaliteit voor zo’n grote groep mensen ineens beschikbaar gemaakt. Iedereen die een Toon heeft, en dat zijn er nu ruim meer dan 300.000, kan zelf slimme regels aanmaken op basis van zijn real time energieverbruik. En de Toon werkt zowel met slimme als met domme meters, dus die laatste groep is met de Triggi integratie eveneens al heel slim te maken.

De app is gratis beschikbaar voor iPhone en Android. Op de site van Triggi kun je voorbeelden vinden hoe je je smart home slimmer maakt op basis van het actuele energieverbruik en andere data uit je thermostaat.