Toyota start tests met zelfrijdende auto Concept-i om voertuig in 2020 op de weg te hebben

Toyota gaat zijn Concept-i, de conceptauto die de fabrikant eerder dit jaar toonde op de CES, vanaf dit najaar testen. De Japanse autofabrikant wil dat de zelfrijdende auto vanaf 2020 klaar is om op de weg te rijden. Het bedrijf noemde eerder al het jaar 2020, dat ook door andere autofabrikanten als doel is gesteld, om zelfrijdende auto’s klaar te maken voor gebruik.

De auto die het bedrijf vanaf dit najaar gaat testen, de Concept-i, is naast technologie om hem autonoom te laten rijden ook voorzien van persoonlijke kunstmatige intelligentie. De slimme assistent leert de bestuurder kennen, reageert volgens Toyota op emoties en kan met de bestuurder in gesprek gaan.

Toyota presenteerde vandaag verder twee variaties op de Concept-i: de stadsauto Concept-i Ride en de Concept-i Walk.

Variaties

De Concept-i Ride is een stadsauto waarin de bestuursstoel zich in het midden bevindt. De conceptauto heeft geen stuur of pedalen, maar een joystick. Het concept is gebaseerd op toegankelijkheid: zodra het portier opent, schuift de bestuurdersstoel naar buiten. Ook een rolstoel kan volgens Toyota makkelijk meegenomen worden. De conceptauto is volledig elektrisch en kan op een volle accu maximaal 150 kilometer afleggen.

De Concept-i Walk is een volledig elektrische step. Dit conceptvervoersmiddel is volgens Toyota vooral bedoeld om veilig korte afstanden af te leggen. De systemen kunnen volgens Toyota namelijk gevaar herkennen. Net als de auto leert hij zijn bestuurder kennen en past hij zich daarop aan. De Concept-i Walk is met een actieradius van maximaal 20 kilometer vooral een aanvulling op de andere twee conceptvoertuigen.