Trak: De gezondheidstracker voor mannen die een kind willen

Het is niet iets waar veel mannen graag openbaar over praten, maar er zijn er veel die problemen hebben met hun vruchtbaarheid. Iets wat vaak pas bekend wordt en een rol gaat spelen. wanneer je kinderen wilt. Sandstone Diagnostics wil daar wat aan doen met Trak, een testsysteem om de kwaliteit van sperma te testen en een app die mannen helpt de kwaliteit te verbeteren.

“Onvruchtbaarheid bij mannen is een onderbelicht onderwerp dat jaarlijks miljoenen stellen raakt”, vertelt Greg Sommer, CEO van Sandstone Diagnostics, aan TechCrunch. “Trak is een compleet systeem dat stellen niet alleen de mogelijkheid geeft om de spermakwaliteit thuis te testen, maar ook digitale gezondheidstools en op populatie gebaseerde data om mannen te helpen om de gezondheid in eigen hand te nemen.”

Grootste voordeel volgens het bedrijf zelf is dan ook dat je als man zijnde niet langer naar een kliniek hoeft om je sperma te laten testen, wat veel mannen als ongemakkelijk en beschamend zouden ervaren. Tegelijkertijd krijgen ze wel de hulp die ze nodig hebben om hun vruchtbaarheid te verbeteren.

Trak centrifuge

Inhoud van Trak

In de kit vind je een motor, vier tests die je na gebruik weg kunt gooien, accessoires voor bij het testen, een handleiding en het boek “Don’t Cook Your Balls” over de mannelijke voortplanting. Het testen gebeurt met een centrifuge. Met de kracht die door de centrifuge ontstaat worden de spermacellen gedwongen om te isoleren en te kwantificeren. Op de test verschijnt vervolgens een witte kolom. Hoe hoger deze is, hoe meer zaad er in het sperma zit.

Ook zit er een gratis app bij Trak, waarin je een evaluatie kunt krijgen van jouw voortplantingskanten. En net als bij een gemiddelde fitness-app krijg je persoonlijke tips, in dit geval om de gezondheid van je sperma te verbeteren en te volgen. Die tips zeggen bijvoorbeeld dat je iets moet afvallen, beter moet eten en meer moet sporten.

Trak app

Trak is nog niet op de markt verschenen, maar heeft onlangs goedkeuring gekregen van de Amerikaanse FDA. De FDA keurt eten en medicatie goed in Amerika voordat het op de markt verschijnt. Sandstone Diagnostics verwacht hun kit vanaf oktober te verschepen. Reserveren kan al wel, een kit kost je 160 dollar.