Er was even paniek in de transistorindustrie. Hoewel de kleine computeronderdelen ieder jaar nóg kleiner werden, leek het er op dat uitvinders eindelijk de limiet hadden bereikt. Transistors zouden sinds 2014 niet kleiner meer kunnen krimpen, een limiet dat al snel bekend kwam te staan als de “red brick wall”. Nu hebben wetenschappers een manier gevonden om deze muur te doorbreken.
Een team wetenschappers van IBM zegt een manier te hebben gevonden om transistors te maken van koolstofnanobuizen. Dit kregen ze voor elkaar door zeer dunne, metalen draden met de buizen te verbinden. Het was op deze manier mogelijk om de transistors minder breed te maken, zonder dat er meer weerstand ontstond.
De ontdekking kan grote gevolgen hebben. IBM denkt dat het vanaf 2020 wellicht mogelijk is om contactpunten te maken die slechts 40 atomen breed zijn – een aantal dat drie jaar later verminderd kan worden naar 28 atomen.
Hoewel het nog even duurt totdat de kleinere transistors worden gemaakt, zien de bedenkers al veel mogelijkheden. Tijdens simulaties hebben ze bijvoorbeeld zeer kleine microprocessors gemaakt, die waren geoptimaliseerd voor hoge prestaties of zeer laag stroomverbruikt. Door traditionele transistors te vervangen voor de koolstofnano-variant, konden ze snelheden tot zeven keer vergroten, terwijl er bijna net zoveel stroom werd bespaard.