Translink stopt in juni met proef voor mobiel inchecken bij OV

OV-Chipkaart_station_Utrecht_Centraal

Op 15 juni trekt Translink, het bedrijf achter de OV-chipkaart, de stekker uit OV-chip mobiel. Met OV-chip mobiel kon je met je Android-telefoon inchecken in het openbaar vervoer. Dat bevestigt het bedrijf tegenover NU.nl na berichtgeving hierover in het AD.

Volgens Translink is de technologie die nu gebruikt werd nog “niet solide genoeg” om het systeem verder uit te rollen. Al bij de uitrol in mei 2017 waren er veel kinderziektes. Zo waren er problemen met het registreren en aanmelden. Vooral klanten van KPN hadden hier last van, waardoor OV-chip mobiel later alleen gebruikt kon worden door Vodafone-klanten.

‘Zeer tevreden’

Als het inchecken eenmaal werkte waren 8.000 gebruikers van OV-chip mobiel juist wel zeer tevreden met het systeem, stelt Translink. Maar na 15 juni kun je dus niet meer met je telefoon inchecken. In de toekomst moet dit echter wel weer mogelijk worden, benadrukken de tien aangesloten vervoersbedrijven en Translink.

Het bedrijf heeft 1,2 miljoen euro geïnvesteerd in de proef. Het is onduidelijk hoeveel KPN en Vodafone investeerden in het project.

Overigens wordt er nog wel aan een systeem gewerkt waarmee je kunt inchecken met je bankpas en QR-codes. Volgens Translink moet er dit jaar nog met een proef gestart worden op het traject Leiden-Den Haag waarbij je kunt inchecken met je bankpas. Voor het systeem wordt dezelfde chip gebruikt als voor contactloze betalingen.