TU Delft ontwikkelt microcomputer die draadloos van stroom wordt voorzien

Onderzoekers van de TU Delft en Universiteit van Washington hebben een microcomputertje ontwikkeld dat via antennes draadloos van stroom kan worden voorzien. Hierdoor is er geen accu nodig. De techniek is bedoeld voor het Internet of Things-toepassingen. Het computertje, WISP genaamd, kan data van sensoren verzamelen en doorsturen.

In de basis is de WISP te vergelijken met een RFID-chip, die je kent uit bankpassen en de ov-chipkaart. De voeding gebeurt via inductie: het elektromagnetische veld van een ander apparaat dat wel van stroom is voorzien, zorgt ervoor dat de computer elektriciteit krijgt. Helemaal zelfstandig kan hij dus niet werken.

Een groot verschil met een RFID-chip, is dat die chips verder geen rekenkracht aan boord hebben om daadwerkelijk software op te draaien of data van sensors te verwerken. Volgens de onderzoekers is het ook mogelijk om de microcomputer draadloos te voorzien van software-updates.

De techniek kan worden gebruikt op plekken waar je niet makkelijk bij kunt om een accu op te laden of te vervangen. Hierbij moet je onder meer denken aan gebruik in pacemakers of in een wegdek om gegevens te verzamelen over het verkeer, schrijft RTL Z. De onderzoekers zien ook mogelijkheden op het gebied van encryptie.