PaperID: Slimmer papier door er sensoren op te plakken

Papier is één van de meest veelzijdige dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Je gebruikt het om even een boodschappenlijst op te krabbelen, een tekening te maken of misschien zelfs het nieuws van te lezen. Maar is papier nog wel van deze tijd? Technologie-utopisten krijgen glazige ogen als ze praten over het papierloze kantoor en de mogelijkheid om alle communicatie en informatie via smartphones en digitale gadgets te sturen. Of is er nog een nieuwe hoop voor papier? Kan papier een nieuw en interessant leven krijgen in het tijdperk van always-on connectiviteit en realtime interactie?

Volgens onderzoekers van de University of Washington, Disney Research en Carnegie Mellon University is het mogelijk om normaal papier te verrijken met radio frequency tags (RFID). Hiermee wordt het haalbaar om van papier een multimediaal medium te maken, zoals het maken van muziek via aanraking of live stemmen tijdens een college of bijeenkomst.

Handgebaren geven interactie

De PaperID technologie werkt vergelijkbaar met de bekende RFID-chips. Deze werken zonder externe voeding en worden actief door het radiosignaal van een ander apparaat zoals een smartphone of een chipkaart lezer als de NS laadpalen. Bij papier wordt het signaal tussen de tag en de lezer onderbroken door een handgebaar. Een algoritme kan het handgebaar dan omzetten in een command zoals het afspelen van een geluid bij een interactief boek of het geven van een stem in een verkiezing.

Het doet ons denken aan de Leap Motion, het sensorkastje aan je computer om door middel van handgebaren specifieke commando’s uit te voeren. Dit lijkt een volgende stap want PaperID heeft geen nieuwe hardware nodig. Ze maakt gebruik van bestaande RFID onderdelen. De innovatie zit in de combinatie van de handgebaren en de bestaande technologie.

Disney Research is betrokken bij deze ontwikkeling. Als je bovenstaande video ziet kun je al wel een voorstelling maken hoe deze technologie zijn weg gaat vinden in entertainmentindustrie. Sterker nog, Disney kondigt al een nieuwe attractie aan die hier gebruik van lijkt te maken. The Force is Strong in Disneyland….