Twee Nederlandse startups naar finale SXSW Accelerator

Twee Nederlandse startups maken dit jaar kans om in de prijzen te vallen tijdens de SXSW Accelerator. Het gaat om muziekstartup Whitestone uit Amsterdam, die sowieso kans maakt en virtual reality-startup VRmaster uit Eindhoven, die op de reservelijst staat. Ze zijn gekozen uit bijna 500 aanmeldingen en Whitestone mag in ieder geval komend weekend pitchen op SXSW in de Amerikaanse stad Austin.

Er zijn in totaal zes categorieën binnen de competitie en per categorie kiest de jury een winnaar. Die valt niet alleen in de prijzen, maar krijgt ook vooral de nodige aandacht tijdens één van de belangrijkste evenementen ter wereld, als het gaat om technologie en innovatie. En dat is voor een startup waarschijnlijk meer waard dan welke prijs ook.

Whitestone is genomineerd in de categorie Entertainment and Content Technologies. Het bedrijf wil het mogelijk maken dat muziek wordt voorzien van een soort moderne, interactieve variant van het aloude artwork, dat vroeger door de de LP- of CD-hoes werd gevormd. Het bedrijf wil hier een soort sociaal netwerk omheen creëren waarin artiesten ook financieel gesteund kunnen worden via micropayments.

VRmaster staat op de reservelijst in de categorie Virtual Reality Technologies. Het Eindhovense bedrijf wil laagdrempelige VR-oplossingen aan bedrijven. Het bedrijf produceert onder andere bedrukte Google Cardboards en heeft de mogelijkheid gecreëerd om 360-gradencontent online te embedden. Het bedrijf leverde al virtual reality-oplossingen en verschillende Nederlandse bedrijven en evenementen. VRmaster richt zich ook specifieke op toepassingen in de journalistiek, de bouw, de zorg en het onderwijs.