Tweederde Amerikanen is overtuigd: robots stelen banen in 2065

Een onderzoek van Pew Research trekt een interessante conclusie. Maar liefst 65 procent van de ondervraagde Amerikanen denkt dat een groot deel van het werk in 2065 door machines zal worden uitgevoerd. Het zou betekenen dat banen in feite door robots zijn ingepikt.

50 procent van de ondervraagden zegt dat robots “waarschijnlijk” ons werk in 2065 hebben afgepakt, terwijl 15 procent denkt dat dit “absoluut” zal gebeuren. Slechts 7 procent van de Amerikanen denkt dat het “onmogelijk” is dat robots in 2065 ons werk uitvoeren.

Zijn ze in de Verenigde Staten bang voor robotisering? Niet bepaald. Want hoewel het merendeel denkt dat robots werk gaan overnemen, denkt 80 procent van de ondervraagden dat ze over 50 jaar nog steeds hetzelfde werk kunnen doen. Amerikanen denken dus vooral dat andere industrieën door robots worden overgenomen, maar dat zij zelf de grote uitzondering zijn. Daarmee vreest slechts een kleine minderheid dat zij zelf binnen 50 jaar worden vervangen.

In Japan is de stemming iets grimmiger. Een paar maanden terug schreven we over een onderzoek over het land, dat concludeerde dat de helft van alle banen al in 2035 door robots zal zijn overgenomen. Betekent dit dat Japanners over 20 jaar werkloos zijn? Niet per se. De non-profitorganisatie Silicon Valley Robotics denkt dat robots het ‘domme werk’ zullen uitvoeren, maar dat wij daardoor meer binnen eenzelfde baan kunnen uitvoeren.