Nieuwe vorm van tweestapsverificatie: Futurae laat je inloggen met omgevingsgeluid

Tweestapsverificatie is een goed middel om hackers tegen te gaan. Niet alleen voer je een wachtwoord in bij het inloggen, maar je moet ook een extra handeling verrichten om aan te tonen dat jij het echt bent. Tot nu toe ging dat vaak via een code die naar je telefoon verstuurd werd of door een inlog te bevestigen in een app op je smartphone. Futurae komt nu met een nieuwe mogelijkheid: omgevingsgeluid.

De Zwitserse startup heeft hier een speciale app voor ontwikkeld: Sound Proof. Volgens ETH Zürich heb je voor de toepassing twee apparaten nodig: een smartphone en een laptop. Op beide apparaten moet de app staan. Wil je je inloggen, dan nemen de beide apparaten drie seconden aan omgevingsgeluid op. Komen de geluidsfragmenten overeen, dan kun je inloggen.

Het omgevingsgeluid kan van alles zijn. Er hoeft niet eens per se een echt geluid opgenomen te worden. Ruis kan al voldoende zijn. Voordeel is dat de apparaten door deze methode weten dat je echt op dezelfde plek bent met de apparaten.

Sound-Proof Futurae

Bedrijven

Nadeel is dat je op deze manier niet kunt inloggen als je bijvoorbeeld buiten bent en je laptop niet bij je hebt. Wel werkt het nog als je telefoon in je broekzak zit of in een andere kamer ligt, mits de deur open staat. De dienst zou vooral goed werken voor bedrijven, waar de apparaten eigenlijk altijd wel bij je in de buurt zijn. Volgens de makers is het systeem dan ook gemakkelijk en goedkoop in te voeren voor bedrijven. Diverse Zwitserse banken zouden het al testen.

Ook over privacy is nagedacht. Volgens de oprichter van Futurae verlaten de geluiden de apparaten nooit en kun je daardoor niet afgeluisterd worden.

Op dit moment is er een demo beschikbaar van het systeem. Je kunt je hiervoor aanmelden via de website van Futurae.