Numrush

Twitter-alternatieven groeien enorm na Amerikaanse verkiezingen

Bluesky en Mastodon, allebei Twitter-alternatieven

Foto: Shutterstock

Twitter-alternatieven – of, excuus: X-alternatieven – groeien de laatste tijd hard. Sinds de Amerikaanse verkiezingen op 5 november melden meerdere alternatieve diensten een enorme groei in gebruikers. Zo kreeg Bluesky er in een week tijd 3 miljoen gebruikers bij en zag Threads meer dan 15 miljoen nieuwe gebruikers in alleen al november.

Nadat Elon Musk in 2022 Twitter overnam en de naam veranderde naar X, sprongen de alternatieven als paddestoelen uit de grond. De meest bekende Twitter-alternatieven zijn nu Bluesky (opgericht door Twitter-medeoprichter Jack Dorsey), Mastodon en Threads, van Instagram-moederbedrijf Meta. En die zijn de laatste tijd dus flink gegroeid.

Bluesky en Mastodon

Beginnend met Bluesky: het platform meldt de laatste dagen dat er per dag een miljoen gebruikers bijkomt. Op 18 november kwam dat het totaal aantal gebruikers uit op 19 miljoen. Daaronder zitten ook een aantal Nederlandse overheden, weet Binnenlands Bestuur. De gemeente Den Haag en het ministerie van Financiën hebben bijvoorbeeld een account aangemaakt.

Mocht je Bluesky niet kennen: dit platform lijkt qua basisfuncties en uiterlijk vrij veel op Twitter/X. Je kunt berichten van maximaal 300 karakters plaatsen, reageren op anderen en anderen volgen. Ook kun je berichten reposten en liken. Verschil is wel dat dit platform een decentraal platform is, wat betekent dat iedereen op een andere server kan zitten. Iedere server heeft zijn eigen regels en moderators. Daardoor heb je geen algemene regels, maar kies je zelf waar je wil zitten.

me watching Bluesky’s user count grow by another million in a day

hello and welcome to all 19M of you! 🥳

[image or embed]

— Bluesky (@bsky.app) November 18, 2024 at 3:51 AM

Mastodon is ook zo’n decentraal platform en ook één van de Twitter-alternatieven. Dit platform had in oktober zo’n 15 miljoen accounts, waarbij het aantal ook steeds blijft stijgen. Het platform zegt tegen PCMag bovendien dat het ook weer een piek ziet: het aantal downloads van de iOS-app is met 47% gestegen. Op Android gaat dat om 17%. Het aantal maandelijkse inschrijvingen is met 27% toegenomen naar zo’n 90.000.

De grootste: Threads

Van alle Twitter-alternatieven kan er maar één de grootste zijn en dat is Threads. Deze app verscheen in 2019 en heeft als bijzondere feature dat er een link is met Instagram. Threads is namelijk van Meta, dat ook eigenaar is van Facebook, Instagram en WhatsApp. Voor Threads heb je dan ook geen nieuw account nodig: je kunt inloggen met je Instagram-account.

Niet gek dus, dat deze app zo groot is. Veel mensen met een Instagram-account hebben al vrij snel Threads geactiveerd. Toch blijven we ook hier enorme groei zien. Instagram- en Threads-baas Adam Mosseri meldt namelijk dat Threads in november meer dan 15 miljoen nieuwe leden heeft. Dat is dus bijna evenveel als Bluesky heeft en evenveel als Mastadon heeft.

View on Threads

 

Waarom gaan mensen weg van Twitter/X?

De meeste van deze nieuwe gebruikers zijn mensen die eerder op Twitter/X zaten en nu naar en nieuw thuis zoeken. Dat er plots zo’n exodus lijkt te zijn, heeft onder meer met de Amerikaanse verkiezingen te maken. Donald Trump won die verkiezingen, met steun van Elon Musk. En Elon Musk is dus de eigenaar van X (en straks ook minister van zijn eigen, nieuwe DOGE-ministerie, onder Trump).

De laatste weken zijn steeds meer prominenten en bedrijven van X weggegaan. Eén van hen is bijvoorbeeld schrijver Stephen King, die het platform ‘te giftig’ vindt. Acteur Mark Hamill heeft nog wel een account op X, maar meldde zich onlangs ook op Bluesky.

The Guardian stelt dat Elon Musk zijn platform gebruikt om de politiek te beïnvloeden en besloot daarom weg te gaan. De Spaanse krant La Vanguardia stelt volgens de Volkskrant dat op X veel ideeën die mensenrechten schenden worden verspreid, zoals haat tegen etnische minderheden, vrouwenhaat en racisme. Verder maken verschillende gebruikers de laatste tijd melding van tijdlijnen vol met Pro-Trump-content, schrijft Bright. De angst heerst dat X niet langer objectief blijft. Met als gevolg dat gebruikers nu dus op andere platformen komen.

Foto: Shutterstock