Twitter neemt weer nieuwe maatregelen tegen misbruik

Twitter blijft proberen om misbruik van haar platform te voorkomen. Eind januari kondigde het bedrijf al nieuwe maatregelen aan om (anonieme) intimidatie en scheldpartijen te voorkomen. Dat was echter nog steeds niet genoeg, blijkt nu, want er worden nieuwe maatregelen geïntroduceerd.

Via haar blog laat Twitter weten een aantal nieuwe features te introduceren. Zo kun je vanaf nu specifieke woorden en gebruikersnamen negeren. Dit betekent niet alleen dat je er geen notificaties meer van krijgt (dat kon al), maar ook dat je ze niet langer op je tijdlijn ziet verschijnen. Woorden kun je voor altijd negeren, maar ook voor een dag, week of maand. Niet alleen handig tegen pesterijen, maar bijvoorbeeld ook als je de nieuwste aflevering van je favoriete serie nog moet zien en geen spoilers wilt.

Ook nieuw is dat je zogenaamde ‘eitjes’ kunt negeren. Je kent ze wel: de standaard avatar op Twitter, als je nog geen profielfoto hebt toegevoegd. Het geeft vaak de indicatie dat iemand anoniem iets wil zeggen en je kunt nu dus voorkomen dat je hen ziet. Daarnaast kun je accounts waarbij het e-mailadres of telefoonnummer nog niet geverifieerd is negeren. Een goede manier om vervelende mensen die anoniem trollen te negeren.

Twitter helpt mee

Niet alleen jij, maar ook het sociale medium zelf gaat ervoor zorgen dat je steeds minder vervelende mensen ziet. Het platform werkt namelijk aan een manier om accounts die misbruik maken van het medium te identificeren. Dit moet ook kunnen als het gedrag niet aan Twitter gemeld is.

Wordt zo iemand herkend, dan neemt het platform actie om bepaalde diensten en functies te blokkeren. Daardoor kun je bijvoorbeeld tijdelijk de tweets van deze persoon niet zien, tenzij je hem volgt. Welke accounts misbruik maken, wordt vastgesteld door algoritmes. Twitter benadrukt wel dat ze alleen actie ondernemen als ze zeker zijn dan er misbruik wordt gemaakt.

Gezien de acties maar tijdelijk zijn, zullen ze de echte trollen niet tegenhouden. Maar het feit dat Twitter probeert iets te doen tegen dit soort mensen, is positief. Aangezien zeker bekende mensen, van politici tot celebrities heel veel last hebben van trollen en bedreigingen. Laten we hopen dat de nieuwe maatregelen in ieder geval weer een deel van deze rotte appels tegenhouden.