Twitter rolt nieuwe profielpagina uit voor alle gebruikers


Het nieuwe design waar Twitter al maanden aan werkt, is nu voor iedereen beschikbaar. Het nieuwe ‘Facebook-achtige’ ontwerp is in eerste instantie uitgetest door slechts een handjevol gebruikers, maar werd sinds begin april wereldwijd uitgerold.

In de update van Twitter speelt ‘beeld’ een belangrijke rol. Met een grotere profielfoto, een uitgebreidere biografie en een pagina brede achtergrond wordt het nieuwe design door velen vergeleken met dat van Facebook.

Een van de grootste veranderingen is misschien wel de volgerslijst, die in feite geen lijst meer is maar eerder een georganiseerde collage van gebruikersprofielen. Hierin wordt een miniatuurversie van de profielpagina’s van je volgers getoond, inclusief profielfoto, achtergrondafbeelding en basis informatie.

Een andere verandering betreft een aanpassing in de grootte van het lettertype van Tweets. Vanaf nu is deze afhankelijk van de populariteit van het betreffende bericht. Je gekste, opvallende uitspraken zullen hierdoor nog sterker worden onderstreept in je Twitter feed. Ook kunnen gebruikers één tweet kiezen die permanent bovenaan hun pagina zichtbaar blijft staan. Deze zou op deze manier fungeren als een soort persoonlijke status of alternatieve manier om je zelf mee te presenteren.

Schermafbeelding 2014-04-23 om 09.57.40

Tot nu toe was het nieuwe ontwerp alleen nog beschikbaar voor een aantal beroemdheden en een handjevol andere gebruikers, maar vanaf nu kan iedereen het nieuwe design uitproberen.
Het nieuwe design kun je hier activeren, maar wordt ook automatisch aangeboden wanneer je jouw Twitter account opent.

Als niet-fanatieke gebruiker van Twitter vind ik het nieuwe design er overzichtelijk en strakker uitzien, dat komt misschien doordat het ontwerp vergelijkbaar is met dat van Facebook – het platform waar ik wél veelvuldig gebruik van maak. Fanatieke Twitteraars zullen hier daarom misschien anders over denken; zij hebben vaak bewust gekozen voor het onderscheidende karakter van Twitter, en daar lijkt nu een einde aan te zijn gekomen.