Twitterbots verspreiden wapenbezit-hashtags dag na drama in Florida

CNet meldt, dat Russische bots op Twitter het platform de dag na het incident op de school in de Amerikaanse staat Florida overspoelden met berichten die te maken hadden met wapenbezit.

Die informatie haalde CNet van websites Hamilton 68 en Botcheck. Deze sites monitoren het gedrag van accounts die in verband worden gebracht met (Russische) beïnvloedingscampagnes op sociale media. De bots verspreidden berichten over wapenbezit, met hashtags zoals “gunreformnow” en “parklandschoolshooting”.

Bots maken hashtags populair

Volgens oprichter Ash Bhat van Botcheck stimuleren de bots bepaalde hashtags, totdat ze overgenomen worden door het grote publiek. Bhat wil niet speculeren over de afkomst van de bots. In het onderstaande screenshot van Botcheck is te zien dat de meest gebruikte woordcombinaties in geautomatiseerde Twitterberichten van de afgelopen 24 uur te maken hebben met de schietpartij in Parkland.

Volgens CNet zeg Twitter dat er dagelijks 450.000 verdachte logins plaatsvinden, waarschijnlijk van bots of geautomatiseerde accounts. Ook heeft het platform 3.814 accounts geïdentificeerd die verband hebben met het Internet Research Agency, de organisatie die het hart vormde van de Russische social media operatie tijdens de Amerikaanse verkiezingen en Brexit.

Bij het drama op de middelbare school in Parkland kwamen 17 mensen om het leven, nog eens 15 raakten gewond.   De 19-jarige Nikolas Cruz heeft inmiddels bekend dat hij de dader is.

Foto: Botcheck.me op 16 februari 2018