Deze Twitter tool laat zien of je tegen een propaganda bot praat

De tijd dat je er zomaar vanuit kon gaan dat je op Twitter in gesprek was met een medemens, is voorbij. De bekendmaking van de betrokkenheid van Russische propaganda tijdens de Amerikaanse verkiezingen laat zien dat het medium een oorlogswapen is geworden.

Twitter wordt dagelijks misbruikt voor de verspreiding van nepnieuws en propaganda. Het enge hieraan is dat je niet altijd makkelijk er achter komt of je tegen een robot of mens praat. Gelukkig is er nu een tool die dat wel mogelijk maakt.

Botcheck

De tool Botcheck.me gebruikt machine learning om onderscheid te maken tussen mens en robot. Dit doet de tool door het gedrag van accounts te observeren. Als een account constant, de hele dag door, tweets plaatst met slechts enkele minuten tussen berichten in, is er een grote kans dat het een bot is.

Niet alleen het aantal posts, maar ook de inhoud van tweets kan een indicator zijn dat je met een robot te maken hebt. Als de inhoud van een account met name gericht is op politieke sensatie en nepnieuws, kan je er ook je vraagtekens bij zetten. Een andere belangrijke indicator is als het account in korte tijd een groot aantal nieuwe volgers erbij heeft gekregen. Bij menselijk gebruik van het medium gaat het aantal volgers lang niet altijd zo snel omhoog.

Wil jij er achter komen of een account waarmee je communiceert wel echt is? Kopieer dan de gebruikersnaam op de site van Botcheck en de site geeft meteen aan of je het account wel of niet kunt vertrouwen. Lees hier meer over hoe de technologie werkt.