Uber wil dat je vanaf 2026 een vliegtuig boekt met Uber Elevate

Uber wil de manier waarop we ons verplaatsen compleet veranderen. Het bedrijf was daar op het land al mee bezig, maar stijgt nu naar een hoger doel: het luchtruim. Met Uber Elevate moet het over vijf tot tien jaar al mogelijk zijn om een vliegend voertuig te bestellen voor je volgende rit. Het bedrijf heeft daarvoor een plan (pdf) gepresenteerd, waarin het bedrijf omschrijft wat er nodig is om deze vorm van vervoer mogelijk te maken.

Het bedrijf wil vervoer gaan aanbieden voor lange ritten in kleine vliegtuigen. Deze vliegende voertuigen moeten in staat zijn om verticaal op te stijgen en te landen, zoals een helikopter. In de cabines is plaats voor vier personen, waaronder een piloot. Maar uiteindelijk moeten de voertuigen helemaal autonoom kunnen vliegen, waardoor Uber Elevate vier klanten per rit kan bedienen. Net zoals met zijn zelfrijdende auto’s, moet vervoer met deze zelfvliegende voertuigen op de lange termijn goedkoper worden dan de kosten die komen kijken bij het bezitten van een auto.

Voordat het zover is moeten nog wel de nodige obstakels worden overwonnen. Uber wil dat de vliegende voertuigen gebruik maken van elektriciteit, maar de batterijtechnologie volstaat op dit moment nog niet om continu lange ritten te maken. Ook de technologie voor verticaal opstijgen en landen is nog in ontwikkeling. Uber gaat de obstakels van zijn plan de komende maanden verder onderzoeken. Begin 2017 wil het bedrijf een conferentie houden waar geïnteresseerde overheden en bedrijven samen kunnen komen.