Uber klaar in Nederland? Taxidienst stopt met het aanbieden van uberPOP

Het Amerikaanse taxibedrijf Uber gaat stoppen met het aanbieden van uberPOP in Nederland: een dienst waarmee particulieren met hun eigen auto mensen konden vervoeren. De dienst werd eerder al verboden, maar Uber ging de strijd aan.

Zelfs toen het Openbaar Ministerie in september bij de taxidienst een inval deed in verband met een lopend onderzoek, bleef Uber de omstreden dienst uberPOP aanbieden. In mei liet staatssecretaris Wilma Mansveld weten dat “uberPOP verboden is en blijft.” Het bedrijf heeft nu uiteindelijk de handdoek in de ring gegooid.

Uber laat weten aanstaande vrijdag te stoppen met de dienst. Het bedrijf laat weten dat het hierdoor de dialoog met de Nederlandse overheid beter wil laten verlopen:

Ondanks het feit dat uberPOP tot interessante inzichten heeft geleid in hoe de mobiliteit van de toekomst eruit zou kunnen zien, heeft Uber besloten met uberPOP te stoppen omdat omdat de dienst een belemmering vormt voor een constructieve dialoog over modernisering van bestaande wet- en regelgeving

Dit bekent overigens niet dat Uber helemaal stopt in Nederland: de diensten UberLUX en Uber Black zijn nog wel te gebruiken via de app van het Amerikaanse bedrijf. Daarnaast heeft Uber dit najaar UberX geïntroduceerd in Nederland: goedkopere Ubers, net als uberPOP, maar hierbij hebben de chauffeurs wel de vereiste taxivergunning. Deze diensten zijn hierdoor niet in strijd met de Nederlandse wetgeving.

Recent verhoogde de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) de dwangsom tegen uberPOP van 10.000 Euro per gepakte chauffeur naar 50.000 Euro. Desondanks bleef Uber de dienst aanbieden en het is voor alsnog onduidelijk wat Uber heeft doen besluiten om toch de stekker uit de dienst te trekken. In de Verenigde Staten is uberPOP bijvoorbeeld enorm populair en heeft het al grote delen van de taxi-industrie opgeslokt.