Pijnbestrijding zonder pillen op injecties mogelijk met LED-implantaten

Onderzoekers hebben een nieuwe manier gevonden om pijn te bestrijden. Hierbij wordt niet gebruikgemaakt van pillen of andere medicijnen, maar van… lampjes. Door kleine LED-lampen te implanteren, zou het mogelijk zijn om pijn zonder medicatie te bestrijden.

De LED-lampen zouden een signaal versturen naar neuronen, waardoor de pijnprikkel wordt geblokkeerd. Hierdoor zou je met een druk op de knop niet langer de pijn voelen als je bijvoorbeeld een vinger tussen de deur hebt gekregen. Op het moment werkt de neuronenverlichting al bij tests in muizen, al moet er wel het één en ander worden gedaan vooral zo’n lamp in mensen geïmplanteerd kan worden. Het DNA van neuronen moet namelijk op een speciale manier worden aangepast.

Is het lichaam eenmaal klaar voor de lampen, dan kunnen ze lange tijd in je lichaam blijven zitten. De apparaatjes zijn zacht en beschadigen op geen enkele manier je lijf.

Het is nu nog de vraag hoe wetenschappers deze pijnlampen precies gaan inzetten. We vermoeden dat het niet heel slim is om alle pijn van het lichaam te blokkeren, simpelweg omdat je dan onnodig je grenzen gaat verleggen. Je breekt een been sneller als er geen pijn bij komt kijken. Waarschijnlijk werken de lampen wel perfect bij bijvoorbeeld mensen met chronische pijnklachten. Omdat de lampjes aan of uit gezet kunnen worden, is het mogelijk om ze bij de dokter voor het onderzoek even uit te schakelen.