Uber gaat Amsterdamse achterstandskinderen leren programmeren

Alle grote techbedrijven doen de laatste jaren moeite om kinderen te leren programmeren. Zo maakte Microsoft een tool om kinderen te leren coden in Minecraft en ontwikkelde Apple de iPad-app Swifts Playground met datzelfde doel. Google heeft op zijn beurt Scratch en geeft ook actief les op scholen. Ook Uber wil via programmeerlessen iets bijdragen aan de maatschappij. En dat doet het bedrijf in Amsterdam.

Vanaf volgend jaar gaat Uber samen met Amsterdam Cares wat het zelfs noemt ‘codeerlessen’ geven. En nee, daarin leren kinderen niet hoe ze berichten moeten versleutelen; het gaat om programmeren. Het bedrijf richt zich daarbij specifiek op bovenbouwleerlingen op de basisschool uit achterstandssituaties. Medewerkers van het Uber-kantoor in Amsterdam gaan de lessen verzorgen.

Een woordvoerder van Uber ligt toe:

Ons leven digitaliseert steeds verder en daarom staan technologiebedrijven zoals Uber te springen om talent. In de praktijk blijkt het een behoorlijke uitdaging om voldoende engineers te vinden voor ons hoofdkantoor in Amsterdam. Wij vinden het daarom belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd al te laten kennismaken met programmeren. Via deze lessen komen zij op een laagdrempelige manier in aanraking met het vak.

Uber zal ook op andere vlakken gaan samenwerken met Amsterdam Cares. Zo worden er projecten opgezet voor het delen van maaltijden met eenzame Amsterdamse ouderen en zullen de partijen zich samen inzetten om vrijwilligerswerk in de Randstad laagdrempeliger en toegankelijker te maken.