Eerste testvluchten van nieuwe internetverbinding European Aviation Network succesvol

We hebben tegenwoordig overal wel de mogelijkheid om het internet te gebruiken, behalve in het vliegtuig. Vervelend, want tijdens lange vluchten wil je misschien wel even je e-mail beantwoorden of spelletjes spelen op het internet. Er zijn al wel vliegtuigen met wifi aan boord, vooral buiten Europa, maar vaak is de verbinding erg traag. Gelukkig moeten we in Europa binnenkort breedband in de lucht internet krijgen, dankzij het European Aviation Network (EAN). Dit netwerk heeft onlangs haar eerste reeks succesvolle tests afgerond, schrijft Nokia op haar website.

Het programma is een samenwerking tussen Inmarsat, Deutsche Telekom, Nokia en Thales. Het idee is dat in totaal 300 antennes samen een 4G-signaal de lucht inzenden, waardoor je het netwerk in het vliegtuig kunt gebruiken. Daarnaast wordt er gewerkt aan satellieten die het signaal weer naar beneden sturen om vliegtuigen letterlijk vanaf de andere kant te bereiken.

Tijdens de testen kregen Deutsche Telekom en Nokia het samen voor elkaar om de eerste live EAN-verbinding te maken in het laboratorium van Nokia. Vervolgens bleek het ook mogelijk om in het vliegtuig gebruik te maken van de verbinding, waardoor de partijen klaar zijn om de techniek verder uit te rollen.

“De EAN maakt het mogelijk om onze klanten een goede verbinding te bieden. Niet alleen op de grond, maar ook in de lucht”, vertelt Claudia Nemat, bestuurslid voor Europe en Technology bij Deutsche Telekom. En ook voor de toekomst is het netwerk goed te gebruiken: “De nieuwe technologie zorgt ervoor dat EAN flexibel genoeg is om gebruikt te worden in technologische ontwikkelingen in de toekomst.”

Vanaf halverwege 2017 moet het netwerk beschikbaar gaan worden op vluchten in Europa. Gelukkig voor ons krijgt West-Europa als eerste toegang, dus lang zullen we niet hoeven te wachten.