Uber test het voorspellen van hoe druk het is op de weg voor je een ritje zoekt

Uber test een nieuwe functie waarmee het probeert te voorspellen hoe druk het is op de weg. Op de kaart met de route worden blauwe, gele en rode balken getrokken, voor je een ritje besteld. Daarmee wordt aangegeven hoe druk het is. Dat meldt TechCrunch.

De test wordt al een paar maanden uitgevoerd voor gebruikers op Android en is recentelijk ook uitgebreid naar iOS-gebruikers, aldus de taxidienst. Voor de bestuurders van de auto’s is de functie al uitgerold.

De voorspellingen van hoe druk het is op de weg zijn gebaseerd op de verkeersinformatie van Uber zelf. Die data komt uit ongeveer 10 miljard ritjes en real-time data van de telefoons van bestuurders.

Voordelen

De voorspellingen kunnen best wat voordelen met zich meebrengen. Zie je dat het druk is op de weg, dan begrijp je bijvoorbeeld sneller dat het even duurt voor je ritje arriveert. Voor Uber heeft dat als voorbeeld dat je mogelijk minder geneigd bent om de app van een concurrent te openen. En ook tijdens de rit ben je waarschijnlijk geduldiger.

De functie kan je echter ook helpen bij het beslissen of je nu voor een fiets van de taxidienst gaat of voor een auto. Daardoor worden de straten ook weer iets minder vol en verdient Uber nog steeds geld – waar zij natuurlijk vrolijk van worden. Uiteindelijk moet de functie je gaan vertellen wat de goedkoopste, snelste en meest comfortabele manier is om ergens te komen.

Of gebruikers de voorspellingen ook echt handig vinden, is het bedrijf nog aan het ontdekken. En zolang dat nog niet zeker is, wordt de functie nog niet naar iedereen uitgerold. Op dit moment verschijnt de functie alleen voor een klein percentage van de gebruikers voor UberX, Black, XL, SUV en Taxi.