Uber wil mensen binnen tien jaar met verticaal opstijgende vliegtuigen vervoeren

Bestel je over tien jaar jouw eigen privévliegtuigje voor een ritje naar je werk? Uber overweegt serieus om mensen met een vliegtuigje binnen steden te gaan vervoeren. Dat zei Jeff Holden van Uber op de Nantucket Conference, een congres over technologie en ondernemerschap, schrijft Recode. De vliegtuigjes moeten mensen in een stad kunnen oppikken en ergens anders in de stad weer af kunnen zetten.

Daarvoor wil het dat de vliegende voertuigen in staat zijn om verticaal op te kunnen stijgen en te landen, net zoals een helikopter. Maar net zoals een vliegtuig moet het voertuig ook beschikken over vleugels. Het liefst moeten ze natuurlijk elektrisch zijn en op de lange termijn zelfs helemaal autonoom kunnen vliegen, net zoals auto’s.

Volgens Holden moet de technologie binnen tien jaar beschikbaar zijn voor de consument, zodat die ‘op elke wenselijke manier vervoerd kan worden’. De vliegtuigjes moeten bijvoorbeeld kunnen landen op gebouwen. Naast de technologische uitdagingen voor een verticaal opstijgend vliegtuigje, zal Uber waarschijnlijk ook andere obstakels moeten overwinnen om dit een werkelijkheid te maken.

De opkomst van consumentendrones en de wensen van bijvoorbeeld Amazon om drones in te zetten voor het bezorgen van pakketjes zorgt namelijk al voor conflicten, waarbij innovatie vaak in de weg wordt gestaan door regelgeving. Ook de reactie van mensen speelt een grote rol: je pakketje door een drone laten bezorgen is nog de normaalste zaak van de wereld. Laat staan het moment dat je zelf door een (autonoom) vliegtuigje opgepikt moet worden.