Uber’s autonome auto was niet geprogrammeerd om te remmen bij een ongeval

Uber’s autonome auto die in maart betrokken was bij een dodelijk ongeval, was niet geprogrammeerd om op tijd te remmen als er een ongeluk dreigde. Dat blijkt uit onderzoek van de National Transportation Safety Board (NTSB), meldt The Wall Street Journal.

Bij het ongeval in maart werd een 49-jarige vrouw door de auto aangereden, waarna ze overleed. Er zat een menselijke bestuurder in de auto die moest ingrijpen als dat nodig was. In de auto zelf zat een systeem dat bepaalde dat de auto 1,3 seconden voor de botsing moest remmen. Maar volgens de NTSB was het automatische remsysteem niet geactiveerd.

Inzittende

De reden dat het systeem niet geactiveerd was, is om te voorkomen dat de auto zich onverwacht gaat gedragen, aldus Uber. Het was dan ook de verantwoordelijkheid van de menselijke inzittende om te redden, stelt de NTSB.

Maar op videobeelden kun je zien hoe de vrouwelijke inzittende vlak voor het ongeluk naar beneden kijkt. De vrouw stelde tegenover de commissie dat ze het systeem in de gaten hield.