Ultragevoelige radiotelescoop toont gedetailleerd beeld melkweg

MeerKAT-telescoop-melkweg

In Zuid-Afrika is de MeerKAT officieel aangezet. De MeerKAT is de meest gevoelige radiotelescoop van dit type op de planeet. De telescoop moet de delen van het heelal die normaal gesproken onzichtbaar zijn in kaart gaan brengen, en ook nog eens in groot detail. Het eerste beeld is er al: die van de melkweg. Dat SKA Africa in een blogbericht.

De bedoeling is dat de telescoop over twee maanden helemaal klaar is voor wetenschappelijke experimenten. Maar er is nu dus al een panorama gemaakt van het centrum van de melkweg, waar een zwart gat in zit.

Het beeld werd gemaakt met radiogolven, infrarood en röntgenstralen. Die golven komen door het gas en het stof heen, waar normale telescopen last van hebben. Nu hebben we een beeld dat niet alleen mooi is, maar ook de bronnen van gemagnetiseerde filamentstructuren in de buurt van het zwarte gat toont.

Twee projecten

Inmiddels wordt er al aan twee projecten met de telescoop gewerkt. Een project moet het waterstofniveau in sterrenstelsels gaan tonen. Aan de hand daarvan kunnen we meer te weten komen over de geschiedenis van het heelal. Het andere project gaat aan de slag met snelle radiogolven waar atronomen eerder niets mee konden.