Twitter is een onderzoek gestart naar filterbubbels en onbeschaafde gesprekken. Het onderzoek wordt geleid door Rebekah Tromble, een onderzoeker aan de Universiteit Leiden. Verder werken Michael Meffert, ook van de Universiteit Leiden, Nava Tintarev van de TU Delft en onderzoekers Universiteit van Syracuse in New York en de Universiteit van Bocconi in Milaan aan het onderzoek mee. Dat heeft het sociale medium bekendgemaakt.
Onder leiding van de Universiteit Leiden wordt onderzocht hoe mensen op Twitter zich rondom discussies gedragen. Ook wordt bekeken welke uitdagingen dat met zich meebrengt. Er komen verschillende onderzoeken. Het eerste onderzoek kijkt met name naar in welke mate gebruikers mensen met andere standpunten erkennen en behandelen.
Het andere onderzoek focust zich op onbeleefde en intolerante gesprekken tussen gebruikers. Hier gaan de onderzoekers een algoritme voor ontwikkelen. Dat algoritme moet de twee soorten ongewenste gesprekken van elkaar onderscheiden.
Het sociale medium liet in maart al weten dat het wil gaan meten wat de invloed van maatschappelijke discussies op het platform is. Uiteindelijk moet daarmee de kwaliteit van het maatschappelijk debat verbeterd worden.
Tweede groep onderzoekers
Er is overigens nog een tweede groep onderzoekers, waar Marc Heerdink van de Universiteit van Amsterdam deel van uitmaakt. Hij gaat samen met twee onderzoekers van de Universiteit van Oxford bestuderen hoe mensen het sociale medium gebruiken.
De groep focust zich verder op hoe vooroordelen en discriminatie weggenomen kunnen worden, door mensen aan verschillende standpunten bloot te stellen. Ook worden die mensen in contact gebracht met mensen met een andere achtergrond.