University of Edinburgh ontwikkelt algoritme dat nepprofielen herkent

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: iemand spreekt je aan op een sociaal medium of op een website, en vervolgens blijkt het account nep te zijn. Vaak proberen dit soort mensen je geld of informatie afhandig te maken, een praktijk die we catfishing noemen. Onderzoekers van de University of Edinburgh willen dat voorkomen met een nieuw algoritme. Daarmee kunnen ze namelijk nepprofielen herkennen, schrijft de BBC.

Volgens de onderzoekers kan het algoritme gebruikers die liegen over hun geslacht met 90 procent nauwkeurigheid identificeren. Dat is bijvoorbeeld handig op een dating-website, waar een man zich voordoet als een vrouw of andersom.

De onderzoekers checkten handmatig de data van 5.000 geverifieerde openbare profielen op de website Pornhub. Aan de hand daarvan leerde het algoritme hoe mannen en vrouwen van verschillende leeftijden met elkaar interacteren, hoe ze reageren op berichten en welke schrijfstijl zij hebben. Vervolgens lieten de onderzoekers het algoritme los op de website om te zoeken naar mensen die liegen over hun geslacht en leeftijd.

Liegen

Volgens het onderzoek loog bijna 40 procent van de gebruikers op Pornhub over zijn leeftijd. 25 procent loog over zijn geslacht, en vrouwen deden dat vaker dan mannen. “Dit soort websites zijn bevolkt door gebruikers die claimen dat ze iemand anders zijn, dus dit is de perfecte plek om technieken die catfishes identificeren te testen”, zegt Dr. Walid Magdy van de universiteit. “Wat interessant is, is dat de reden om te liegen voor velen was dat ze meer vrienden en volgers wilden.”

Volgens Magdy kan het algoritme leiden tot “handige tools om oneerlijke gebruikers te herkennen en sociale netwerken op verschillende manieren veilig te houden”. “Het heeft zoveel toepassingen, bijvoorbeeld voor mensen die nepaccounts op Twitter maken om politieke redenen of kinderen die nepaccounts aanmaken om op websites voor volwassenen te komen.”