Vanaf september mogen de eerste zelfrijdende auto’s de weg op in de VS


Zestien september 2014 zal een bijzondere dag worden voor automobilisten in Californië, vanaf dan worden daar namelijk zelfrijdende auto’s toegestaan op de openbare weg. De nieuwe ‘autonomous vehicle regulations’ van de staat moet er voor zorgen dat dit vlekkeloos zal verlopen.

De regels zijn opgesteld na een reeks ontwerpvoorstellen en een periode van openbaar commentaar, en zijn – hoe futuristisch de auto’s ook mogen zijn – vrij conservatief.

Zo moeten fabrikanten die zelfrijdende auto’s uit willen testen op de weg een speciale vergunning aanvragen, zorgen voor een minimum van vijf miljoen dollar aan verzekering en moet er verplicht een chauffeur achter het stuur zitten wil de auto de weg op gaan.

Bovendien kan niet iedereen zomaar ‘bestuurder’ zijn; de gene die achter het stuur van de auto kruipt moet namelijk beschikken over een zogenaamd ‘Autonomous Vehicle Testing Program Test Vehicle Operator Permit,’ een soort rijbewijs die kan worden behaald na een speciaal trainingsprogramma.

Het is een erg geruststellende gedachte dat niet iedere willekeurige persoon en daarmee iedere willekeurige zelfrijdende auto zomaar de weg op kan. Met een ervaren bestuurder is de kans op ongelukken minimaal en kan het systeem beter dan ooit worden uitgetest. Tegelijkertijd lijkt dit een goede eerste stap om er voor te zorgen dat langzaam ook andere weggebruikers gewend raken aan de auto’s.