Veiligheidsadviseur VS: ‘Noord-Korea zit achter WannaCry-aanval’

Tom Bossert, de veiligheidsadviseur van president Trump, stelt dat Noord-Korea achter de ransomware-aanval met WannaCry zat. Dat zegt hij tegenover The Wall Street Journal. Bij de aanval werden honderdduizenden computersystemen in 150 landen besmet met de ransomware.

Bij een ransomware-aanval worden de besmette systemen vergrendeld en wordt er losgeld gevraagd. In het geval van WannaCry eisten de makers enkele honderden euro’s in bitcoins. De verdere verspreiding van de malware werd gestopt toen een Britse onderzoeker een killswitch in de code ontdekte.

Lazarus Group

Bossert stelt nu dat er voldoende bewijs is dat “Noord-Korea rechtstreeks verantwoordelijk is voor de wijdverbreide aanval, die miljarden heeft gekost”. De hackersgroep Lazarus Group, die werkt voor de Noord-Koreaanse overheid, zou de WannaCry-aanval hebben uitgevoerd. Met de beschuldiging moet het regime in Noord-Korea verantwoordelijk gesteld worden voor zijn daden en moeten “toekomstige aanvallen moeilijker gemaakt worden”.

Eerder beschuldigde ook de Britse regering Noord-Korea van de aanval. Naar verwachting wordt de beschuldiging vandaag nog door het Witte Huis in een verklaring officieel herhaald. Noord-Korea ontkent nog altijd alle betrokkenheid bij de aanval.