Venezuela: ‘Verkoop eerste cryptomunten Petro levert 600 miljoen euro op’

De verkoop van de eerste Petro, de cryptomunt van Venezuela, heeft op de eerste dag omgerekend 597 miljoen euro opgeleverd. Dat beweert de Venezolaanse president Nicolás Maduro, schrijft persbureau Reuters.

De bewering is moeilijk te controleren. President Maduro leverde geen bewijs voor de verkopen van de cryptomunt. Ook maakte hij niet bekend wie er tot nu toe in de munt hebben geïnvesteerd.

Met de Petro wil Venezuela zijn economische malaise tegengaan. Het land kampt met een hyperinflatie van zijn eigen munt, de bolívar. Ook wil president Maduro met de cryptomunt de economische sancties tegen het land omzeilen. De Venezolaanse oppositie denkt dat het plan weinig kans van slagen heeft. Zij noemen het uitbrengen van de Petro een illegale schulduitgifte.

Uitgifte

In totaal wil Venezuala 100 miljoen Petro uitbrengen. De waarde van de munt wordt gekoppeld aan een vat ruwe Venezolaanse olie, dat momenteel ongeveer 61 dollar waard is. De totale marktwaarde van de Petro zou daarmee op dit moment uitkomen op 6,1 miljard dollar.

De Petro wordt vanaf volgende maand publiekelijk beschikbaar, schrijft persbureau Reuters.