Verenigd Koninkrijk laat zelfrijdende pods toe op het trottoir

Je moet eerst leren lopen voordat je kunt rennen, dat is de gedachte van het Verenigd Koninkrijk als het om zelfrijdende auto’s gaat. Ten minste, zo lijkt het nu de overheid heeft ingestemd met een test om zelfrijdende ‘autootjes’ toe te laten op het trottoir.

Het bedrijf Transport Systems Catapult heeft vandaag haar zelfrijdende pods onthult. De LUTZ Pathfinder is een kleine ‘auto’ die twee personen kan vervoeren. De overheid heeft inmiddels ingestemd met een test om 40 Pathfinders te laten rijden over het trottoir. De test zal plaatsvinden in Milton Keynes en naar verwachting gaat de test eind dit jaar van start.

Het is de eerste keer dat een zelfrijdende ‘auto’ wordt ingezet in een context als deze. In tegenstelling tot de openbare weg worden de pods alleen op het trottoir toegelaten. Overigens houdt dit wel in dat zij als eerste zelfrijdende pods laten deelnemen aan het verkeer.

Het elektrische vervoersmiddel heeft een topsnelheid van 24 km/uur en kan ruim zes uur lang rondrijden op een volle accu. Alle pods zijn uitgerust met de route en sensor technologie die is ontwikkeld door University of Oxford’s Mobile Robotics Group. Op het informatiepaneel zien inzittenden de snelheid, hoe dichtbij andere voetgangers zijn en hoeveel batterij de pod nog heeft.

driverless_pod_4_3193857c

Regelgeving

Heel verrassend is de komst van zelfrijdende vervoersmiddelen in het Verenigd Koninkrijk niet. Eerder liet de Britse overheid al weten dat het een wetsvoorstel wilde doorvoeren om zelfrijdende auto’s toegang te verlenen tot de openbare weg. Het voorstel zou afgelopen januari ingaan.

Mede vanwege het feit dat de regels al tijden klaar liggen is het verrassend dat de pods niet op de weg maar op het trottoir worden toegelaten. Het land lijkt al helemaal voorbereid op de komst van de zelfrijdende auto, maar desondanks gebeurt er niet veel. Met de komst van de pods laat het Verenigd Koninkrijk eindelijk zien dat het de daad bij het woord wilt voegen.