Wil je naar de VS? Dan moet je binnenkort mogelijk je wachtwoorden afstaan

Wil je op reis naar Amerika, dan heb je vaak een visum nodig. Dat geldt ook voor mensen die er willen gaan wonen en werken. Maar om dat visum te krijgen, moet je binnenkort mogelijk de wachtwoorden voor je sociale media afstaan. Dit zei John Kelly, de minister van binnenlands veiligheid, gisteren.

De maatregel zou dan onderdeel worden van het doorlichten van bezoekers. Op die manier wil de VS mensen die een dreiging kunnen zijn er uitpikken, meldt Security Week op basis van het AFP. Let wel: er is nog niets zeker. Het wordt dit moment nog overwogen, en dan met name voor de zeven islamitische landen die nu onder het inreisverbod van Trump vallen. Dat zijn Iran, Irak, Libië, Somalië, Sudan, Syrië en Jemen.

“Ze werken wel mee”

“Het is heel moeilijk om mensen in deze landen echt te controleren. Maar als ze Amerika in willen komen, willen wij kunnen vragen welke websites ze bezoeken en dat ze ons hun wachtwoorden moeten geven. Dan kunnen we zien wat ze doen op het internet”, vertelde Kelly. “Als ze niet mee willen werken, dan komen ze het land niet in.”

Hoewel er dus nog geen beslissing is gemaakt over deze maatregel, wordt de controle in de toekomst wel strenger. Zelfs als dat betekent dat het langer duurt voor bezoekers een visum krijgen. “Maar hier kunnen we dit soort informatie ook echt opvragen. Als ze echt naar Amerika willen komen, dan werken ze wel mee. Zo niet, dan gaan we door naar de volgende.”

Overigens heb je als Nederlander geen visum nodig om op vakantie te gaan in de VS. Dankzij een overeenkomst tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten mogen inwoners heen en weer reizen met alleen een paspoort. Je moet enkel vooraf een formulier invullen met persoonsgegevens. Wil je er werken of wonen, dan is een visum wel een vereiste.